Utilizarea telefoanelor fixe wireless fără marcaj CE este interzisă în România

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a constatat, în urma unor controale efectuate în zona de nord-est a României, utilizarea ilegală a unor modele de telefoane fixe fără fir, care afectează negativ comunicaţiile în benzi de frecvenţă radio.

231 afișări
Imaginea articolului Utilizarea telefoanelor fixe wireless fără marcaj CE este interzisă în România

Utilizarea telefoanelor fixe wireless fără marcaj CE este interzisă în România (Imagine: Mediafax Foto)

"Începand din 22 februarie, ANCOM a efectuat 49 de acţiuni de control la utilizatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi terminale de comunicaţii din judeţul Iaşi, pentru a determina sursa perturbaţiilor semnalate în benzile de frecvenţă radio utilizate pentru telefonie mobilă de generaţia a treia (3G). Investigaţiile ANCOM au fost derulate prin Direcţia Regională Iaşi, care a identificat drept sursă a perturbaţiilor utilizarea telefoanelor fixe wireless model DECT 6.0, fără marcaj CE", se arată într-un comunicat al autorităţii.

Comercializarea şi utilizarea acestui model de telefon este interzisă în România, în condiţiile în care folosirea sa în UE este incompatibilă cu atribuirea frecvenţelor radio pentru servicii de telefonie mobilă de generaţia a treia.

Aparatele pot fi folosite doar în SUA, Canada şi Asia.

"Am constatat pe teren că în general oamenii care deţineau şi utilizau aceste modele de telefon nu ştiau că folosirea lor este ilegală în spaţiul european, aparatele fiind achiziţionate în călătorii în afara Europei, de pe site-uri de Internet sau trimise de rudele din străinatate. După ce reprezentanţii ANCOM din teren le-au explicat că nu este permisă folosirea telefoanelor respective pe teritoriul ţării noastre, utilizatorii au oprit voluntar funcţionarea terminalelor. Îi sfătuim pe toţi utilizatorii de echipamente de comunicaţii să se asigure că aparatele cumpărate din alte ţări au aplicat marcajul CE", a declarat în comunicat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

ANCOM a notificat nouă persoane care deţin astfel de echipamente. Dacă acestea vor continua să utilizeze aparatele, ANCOM le poate aplica amenzi contravenţionale între 5.000 lei şi 100.000 lei.

Autoritatea a efectuat totodată 40 de controale la distribuitorii de echipamente radio şi terminale de comunicaţii din judeţul Iaşi. Inspectorii ANCOM au verificat peste 200 de telefoane wireless model DECT, descoperindu-se existenţa unui singur echipament radio neconform, aparat oprit de la comercializare.

Campania de control ANCOM va continua în perioada următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici