VACANŢA DE 1 MAI ŞI PAŞTI: Cei mai mulţi români vor petrece zilele libere acasă. Ce sume au alocat pentru cumpărături şi câţi vor primi bonusuri salariale

Un studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center arată unde vor petrece românii vacanţa de Paşti şi de 1 Mai, precum şi ce buget vor aloca pentru cumpărături şi câţi salariaţi vor primi prime în bani sau tichete cadou

599 afișări
Imaginea articolului VACANŢA DE 1 MAI ŞI PAŞTI: Cei mai mulţi români vor petrece zilele libere acasă. Ce sume au alocat pentru cumpărături şi câţi vor primi bonusuri salariale

VACANŢA DE 1 MAI ŞI PAŞTI: Cei mai mulţi români vor petrece zilele libere acasă. Ce sume au alocat pentru cumpărături şi câţi vor primi bonusuri salariale (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Potrivit studiului, aproape 63% dintre români din oraşe vor petrece Paştele acasă, alături de familie, cei mai mulţi vor aloca un buget cuprins între 101-300 lei pentru această sărbătoare şi doar 21,7% vor primi.

Puţin peste 16,2% dintre români vor sărbători alături de prieteni, 15,6% vor părăsi localitatea pentru a merge la prieteni/rude şi numai 5,4% vor călători la munte, la mare sau în străinătate.

Potrivit studiului, bugetul mediu alocat pentru cumpărături de Paşte este de 358,43 lei. Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat o sumă cuprinsă între 101-300 lei, 21,8% între 301-500 lei, în timp ce 13,7% estimează că vor cheltui de Paşte peste 500 lei.

Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orăşenii cuprinşi în eşantion bugetul a rămas neschimbat, pentru 32% este mai mic şi doar pentru 12% a crescut.

"Criza economică şi financiară încă se resimte puternic pe piaţa muncii. Astfel, când vine vorba de cheltuieli suplimentare, angajatorii nu mai sunt la fel de generoşi ca în perioada de boom economic, cu ocazia Paştelui evitând să ofere beneficii suplimentare angajaţilor", se mai arată în studiu.

În acest context, pentru 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate, Paştele nu vine cu beneficii extra-salariale. Doar 12,7% vor primi primă de Paşte în bani, 9% primă constând în tichete cadou şi 16,7% zile libere suplimentare (2-3 Mai).

În ceea ce priveşte ziua de 1 Mai (Ziua Internaţională a Muncii), aproape jumătate dintre persoanele intervievate (47,4%) o vor petrece în compania familiei.

"Cu toate acestea, tradiţionala ieşire la iarbă verde se regăseşte printre opţiunile orăşenilor de petrecere a Zilei Internaţionale a Muncii, 20,1% dintre aceştia intenţionând să meargă la pădure, în parc sau cel puţin într-un spaţiu amenajat pentru grătare", conform datelor MEDNET.

Suma medie alocată sărbătoririi zilei de 1 Mai este de 179,89 lei.

În acest context, cei care petrec în localităţile de domiciliu au alocat pentru această sărbătoare sume mai mici de 300 lei, în timp ce aceia care îşi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau în străinătate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.

Mai mult, 38% dintre persoanele intervievate apreciază că bugetul planificat pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, în timp ce numai pentru 8,5% dintre aceştia suma va fi mai mare.

Pe de altă parte, 21,3% dintre orăşenii cuprinşi în eşantion nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situaţiei financiare, fie pentru că vor lucra.

Studiul a fost realizat online, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, urban, în perioada 18 – 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1.138 persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 70 ani. Marja de eroare a studiului este de ±2,91%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici