Vaccin sau coronavirus? Medicul Cristian Oancea îţi explică de ce nu trebuie să renunţi la rapel, chiar dacă ai trecut prin boală

  • Studiu: după rapel, la fel de mulţi anticorpi ca după o singură doză, la cei care au trecut prin boală
  • Cristian Oancea spune că boala nu înlocuieşte o doză de vaccin şi este obligatoriu rapelul
  • La studiu au participat 100 de cadre medicale de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara
5587 afișări
Imaginea articolului Vaccin sau coronavirus? Medicul Cristian Oancea îţi explică de ce nu trebuie să renunţi la rapel, chiar dacă ai trecut prin boală

Vaccin sau coronavirus? Medicul Cristian Oancea îţi explică de ce nu trebuie să renunţi la rapel, chiar dacă ai trecut prin boală

Ai primit ambele doze de vaccin, iar acum aştepţi imunizarea completă? Specialiştii spun că apare cam după 10 zile.

Dar, ştii exact ce se întâmplă? Câţi anticorpi produce organismul după rapel? Îţi spune doctorul Virgil Musta, care a făcut un studiu, la nivelul spitalului.

„Toţi cei care au făcut două doze de vaccin, şi a trecut o săptămână, au avut nivel foarte bun de anticorpi. Majoritatea aveau peste 400 şi peste 300. 300-400 de unităţi”, a afirmat medicul infecţionist Virgil Musta, de la „Victor Babeş” Timişoara.

Musta i-a testat şi pe cei care au primit o singură doză de vaccin. Toţi aveau anticorpi, dar nu la un nivel protector.

60% dintre medicii testaţi, aveau cam 100-150 de unităţi. Iar restul, mult sub această valoare.

Surpriza a apărut la cei care au făcut o singură doză de vaccin şi au trecut şi prin boală.

„Au avut un titru de anticorpi protectori foarte bun, asemănător cu cei cu două doze de vaccin, ceea ce înseamnă că vaccinul, o doză, a stimulat bine anticorpii care s-au format post-boală”, a menţionat Virgil Musta. 

Şi totuşi, boala nu înlocuieşte rapelul. Cristian Oancea spune că, indiferent de situaţie, este obligatorie a doua doză.

De ce?

„Deoarece anticorpii care se dezvoltă prin trecerea prin boală, dispar foarte rapid: între una şi trei luni, comparativ cu anticorpii care sunt dezvoltaţi prin procesul de vaccinare care pot să dureze 8 şi 10 luni.”, a precizat Cristian Oancea, directorului Spitalului Victor Babeş Timişoara.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici