STUDIU  Vaccinarea COVID-19 în timpul sarcinii ajută la protejarea bebeluşilor după naştere

Vaccinarea femeilor însărcinate împotriva coronavirusului poate ajuta la prevenirea spitalizărilor cu COVID-19 la sugari după naştere, mai ales dacă viitoarele mame au primit vaccinurile mai târziu în timpul sarcinii, au raportat cercetătorii.

250 afișări
Imaginea articolului Vaccinarea COVID-19 în timpul sarcinii ajută la protejarea bebeluşilor după naştere

Cercetătorii de la mai multe spitale de pediatrie şi de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au analizat bebeluşii sub şase luni, între iulie 2021 şi ianuarie 2022.

Studiul s-a bazat pe datele de la 379 de sugari internaţi, 176 cu COVID-19 şi 203 care au fost internaţi pentru alte probleme. Acesta a constatat că vaccinurile COVID-19 au fost, în proporţie de 61%, eficiente în prevenirea spitalizărilor la copiii ale căror mame au fost vaccinate în timpul sarcinii.

Această protecţie a crescut la 80% atunci când mamele au fost vaccinate cu 21 de săptămâni până la 14 zile înainte de naştere. Eficacitatea vaccinării a scăzut la 32% pentru copiii ale căror mame au fost inoculate mai devreme în timpul sarcinii.

„În acest moment, vrem să ne asigurăm că protejăm atât mama, cât şi copilul”, a spus Dana Meaney-Delman de la CDC pentru Reuters. „De îndată ce o femeie însărcinată este dispusă să fie vaccinată, ar trebui să facă acest lucru”.

Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă de COVID-19, iar boala în timpul sarcinii poate creşte riscul de naştere prematură sau posibile alte complicaţii, potrivit CDC.

CDC recomandă ca femeile care sunt însărcinate, care alăptează, încearcă să rămână însărcinate acum sau ar putea rămâne însărcinate în viitor să se vaccineze şi să rămână la curent cu vaccinurile COVID-19.

Studiile anterioare au arătat că vaccinarea împotriva COVID-19 în timpul sarcinii nu a fost asociată cu naşterea prematură sau nou-născuţii subponderali.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici