Vaccinul antigripal o trimite pe Pintea la DNA

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, a depus, marţi, o plângere la DNA, acuzând nereguli în organizarea licitaţiei pentru achiziţia de vaccin antigripal tetravalent. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că nu este nimic ilegal, iar MS a făcut economie de 3 milioane de lei.

177 afișări
Imaginea articolului Vaccinul antigripal o trimite pe Pintea la DNA

Vaccinul antigripal o trimite pe Pintea la DNA

Cantitatea de vaccin estimată a se achiziţiona în această perioadă este de minim 50.000 doze şi maxim 8.000.000 doze de vaccin. Ca urmare a Referatului nr. 3528 din 14 martie 2019, Ministerul Sănătăţii a demarat procedura de licitaţie, prin acord cadru cu o valoare minimă de aproximativ 2.000.000 lei şi o valoare maximă de aproximativ 345.000.000 lei, fără TVA. Caietul de sarcini pentru această procedură de licitaţie prevede atribuirea către oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. De asemenea, caietul de sarcini şi clarificările ulterioare prevăd că vaccinul care urmează să fie achiziţionat să poată fi administrat populaţiei de la 6 luni în sus”, scrie deputatul USR Emanuel Ungureanu în sesizarea DNA.

Acesta menţionează faptul că direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii care au atribuţii de gestionare a procesului de derulare a achiziţiei de vaccinurilor sunt Direcţia Generală de Asistenţă Medicală „care în acest caz şi-a îndeplinit defectuos sarcinile şi Direcţia de Achiziţii Publice”.

De asemenea, în mod defectuos şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu şi membrii comisiei de evaluare care au dispus achiziţia unui produs care nu este în consens cu caietul de sarcini. Mai precis, a fost achiziţionat un vaccin care se poate administra persoanelor peste 3 ani, deşi caietul de sarcini şi clarificările ministerului solicitau ca acesta să poată fi administrat persoanelor de la 6 luni în sus”, mai scrie Ungureanu.

Sesizarea deputatului USR vizează posibile infracţiuni de neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu în modul de întocmire a referatului de necesitate, caietului de sarcini şi pentru o posibilă aplicare incorectă, în cadrul procesului de calificare/selecţie şi/sau evaluare a criteriilor de calificare şi selecţie, a criteriului de atribuire sau a factorilor de evaluare.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că Ministerul a făcut o economie, pentru că nu a cumpărat toată cantitatea de doze la acelaşi preţ.

Rezultatele arată că licitaţia s-a desfăşurat în condiţii de legalitate. Domnul deputat poate să depună plângere, este foarte bine ca parchetele să verifice dacă s-a respectat sau nu legea. Dar dacă se constată că aceşti angajaţi ai MS au făcut o economie de 3 milioane de euro? Îi premiază cineva? Atât a fost economia. (...) În 2019 am achiziţionat o cantitate de 1,5 milioane de doze de vaccin, mai mult cu 200.000 de doze decât anul trecut şi mai mult cu aproape dublu ca în 2016”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Aceasta a explicat că 1,4 milioane de doze sunt pentru categoria de risc, grupa de vârstă 3 ani – 65 de ani, iar 10.000 de doze pentru categoria 6 luni – 3 ani.

În privinţa celor 10.000 de doze, Pintea a explicat că acestea nu au fost încă livrate şi vor intra în stoc la sfârşitul lunii.

Pintea a spus că o doză de vaccin pentru categoria de vârstă 6 luni – 3 ani a costat 39,81 de lei fără TVA, iar o doză pentru adulţi a costat 29,80 de lei fără TVA.

Ar fi trebuit să cumpărăm toată cantitatea la 39,81 lei? Comisia a considerat că nu şi eu sunt de acord”, a mai spus Sorina Pintea, întrebată despre sesizarea deputatului USR.

Taguri:
pintea,
ungureanu,
vaccin

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici