Vaccinul antigripal trebuie să fie o prioritate în toamnă. Când şi de ce e bine să-l faci

  • Vaccinul anti gripal protejează împotriva formelor severe de gripă
  • Medicul de familie administrează gratuit vaccinul copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani, gravidelor, persoanelor cu boli cronice şi celor peste 65 de ani
  • Anul acesta, pe lângă vaccinul clasic care are patru tulpini, vei beneficia şi de un vaccin intranazal care conţine trei tulpini
  • Ministerul Sănătăţii: Anul acesta se vor achiziţiona 3 milioane de doze de vaccin antigripal
3917 afișări
Imaginea articolului Vaccinul antigripal trebuie să fie o prioritate în toamnă. Când şi de ce e bine să-l faci

Vaccinul antigripal, trebuie să fie o prioritate în toamnă. Când şi de ce e bine să-l faci

Anul acesta, valul de gripă se suprapune cu epidemia Covid-19, ceea ce poate crea o confuzie între cele două afecţiuni. Vaccinul anti gripal te ajută să nu ajungi în această situaţie. Trebuie să ştii că anul acesta cererea pentru vaccin este mai mare decât în anii trecuţi.

Farmacistul Beatrice Speteanu îţi spune că zilnic oamenii sună şi întreabă când îl vor găsi. Farmaciile au făcut deja precomenzi. Anul acesta va fi disponibilă şi o variantă intranazală pe care o poţi folosi mai uşor pentru copilul tău. Varianta clasică va fi în jur de 50 de lei, iar cea intranazală în jur de 100 de lei. 

„Momentan nu aşteptăm să vină după data de 15 septembrie. Majoritatea depozitelor ne-au trimis deja oferte pentru precomenzi, ştim deja că vor veni cel puţin două tipuri de vaccin anti gripal. Farmaciile încearcă oricum să aducă un stoc mult mai mare ca cel de anul trecut deoarece şi cererea este mai mare”, spune farmacistul.

Alina este mamă a doi copii. Ea spune că va merge la medic pentru a-i vaccina pe cei mici, dar alege să nu se vaccineze şi ea pentru că susţine că a avut simptome de răceală după ce a făcut doza. 

„Da, e posibil să-i şi vaccinez (copiii) antigripal, să vedem. Mai aşteptăm să vedem cum evoluează situaţia. Mă gândesc că pe ei poate i-ar ajuta. Deşi, nu vedeţi că sunt controverse în ceea ce priveşte şi vaccinul şi deocamdată suntem toţi aşa într-o mare dilemă”, a declarat Alina.

Medicul Gindrovel Dumitra spune, însă, că nu trebuie să te temi pentru că nu există efecte adverse. El te anunţă că începutul sezonului gripal este la jumătatea lunii decembrie, iar intensiatea sa maximă se manifestă în lunile februarie - martie. Îţi recomandă să mergi să îţi faci vaccinul începând cu data de 15 octombrie. 

„Vaccinul gripal este recomandat şi este puternic recomandat acum în timpul pandemiei pentru că, să zicem, sistemul medical este angajat într-o luptă cu Covid-19, iar o suprapunere a epidemiei de gripă în acest context ar duce practic la mutarea unor resurse către tratamentul şi către managementul pacienţilor cu gripă”, explică Gindrovel Dumitra.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici