Val de cutremure pe teritoriul României: din 13 februarie, în Gorj au fost înregistrate 2.150

2.150 de cutremure au fost înregistrate în Gorj începând din 13 februarie până în prezent, din care 36 au avut o magnitudine mai mare de 3, se arată într-o analiză prezentată marţi de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

122 afișări
Imaginea articolului Val de cutremure pe teritoriul României: din 13 februarie, în Gorj au fost înregistrate 2.150

Val de cutremure în Gorj: din 13 februarie, au fost înregistrate 2.150

Potrivit reprezentanţilor Institutului, Regiunea Nord Vest a judeţului Gorj a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafaţă mici şi moderate. Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului cu magnitudinea 5,2, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce priveşte reevaluarea hazardului şi a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali. Astfel, au fost înregistrate aproximativ 2150 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare sau egală cu 3.

„Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 şi 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensităţile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, se arată pe pagina de Facebook a INCDFP.

Conform aceleiaşi surse, aceste cutremure sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică

„Soluţiile planelor de falie sugerează că aceste şocuri sunt de tip faliere normală şi sunt produse de falii orientate NE-SV. Sectorul sudic al Carpaţilor Meridionali constă din mai multe blocuri tectonice mai mici, comparativ cu cel nordic, la nivelul crustei fiind mai multe sisteme de falii cu orientarea determinată de lanţul muntos. Conform studiilor, cutremurele moderate din anii 1912 şi 1963 au avut loc în Bazinul Haţegului, în intersecţia faliilor FSC-SHB-ZFR-Fcio”, arată specialiştii.

Aceştia susţin că numărul mare de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj se datorează dezvoltării Reţelei Seismice Naţionale, care a permis o înregistrare şi o detectare mai precisă a cutremurelor şi microcutremurelor. Cu siguranţă că şi cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenţei instrumentelor de măsură şi a nivelului de înţelegere a fenomenului seismic, adaugă INCDFP.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cutremure,
gorj,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici