Vâlcea: 11 hackeri au fost reţinuţi de DIICOT

11 persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani au fost reţinute pentru 24 de ore, marţi seară, în urma unor percheziţii desfăşurate în 9 judeţe, alături de anchetatori din Germania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1759 afișări
Imaginea articolului Vâlcea: 11 hackeri au fost reţinuţi de DIICOT

Vâlcea: 11 hackeri au fost reţinuţi de DIICOT

Cei 11 urmează să fie prezentaţi, în cursul zilei de miercuri, magistraţilor Tribunalului Vâlcea, cu propunerea arestării preventive pentru 30 de zile.

Grupul infracţional din care făceau parte cei 11 a fost destructurat, marţi dimineaţa, în urma a 64 percheziţii domiciliare în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti - 26 în judeţul Vâlcea, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, 2 în judeţul Buzău, 2 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Hunedoara, 1 în judeţul Dâmboviţa, 1 în judeţul Botoşani, 1 în judeţul Neamţ şi 1 in judeţul Dolj).

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii aprilie 2015, un bărbat a iniţiat pe raza municipiului Bucureşti un grup infracţional organizat, format din 74 de suspecţi, care a avut ca scop prejudicierea unui număr de peste 1000 de persoane vătămate din România, Germania, Cehia, Italia, Franţa etc., cu suma de peste 4,5 milioane euro.

"S-a reţinut că grupul infracţional era structurat pe 3 paliere (primul palier era format din coordonatorul reţelei şi alţi membrii care racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare; al doilea palier era format din membri ai grupului infracţional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice şi de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare aşa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziţie de către liderul grupului ; al treilea palier era format din membri denumiţi „ săgeţi”, care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi străinătate pe care le puneau la dispoziţia grupului, în schimbul unor sume de bani). S-a reţinut că începând cu luna aprilie 2015 membrii grupului infracţional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în străinătate şi aproximativ 120 de conturi în România", se arată în comunicat remis de DIICOT.

Acţiunea a fost derulată de o echipă comună de anchetă româno-germană constituită cu sprijinul EUROJUST: procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate Vâlcea, Piteşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Botoşani, Vrancea, Olt, Vaslui şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Citeşte şi: MEDIAFAX HEADLINES

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici