Vâlcea: Percheziţii la o grupare specializată în şantaj şi spălare de bani

Procurorii DIICOT au făcut, marţi, 29 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Vâlcea, fiind vizat un grup infracţional specializat în şantaj, înşelăciune şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 800.00 de euro, 13 suspecţi urmând să fie audiaţi în acest caz.

434 afișări
Imaginea articolului Vâlcea: Percheziţii la o grupare specializată în şantaj şi spălare de bani

Vâlcea: Percheziţii la o grupare specializată în şantaj şi spălare de bani (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT împreună cu poliţişti de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii organizate din Vâlcea, Bucureşti, Craiova şi Piteşti au făcut, marţi dimineaţă, 29 de percheziţii la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din Bucureşti şi judeţul Vâlcea, într-un dosar ce vizează activitatea unui grup infracţional specializat în şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat de anchetatori la 800.000 de euro.

Procurorii suspectează că, începând cu anul 2008, cinci persoane din Râmnicu Vâlcea au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, membrii grupării racolând oameni de afaceri cu care începeau să facă afaceri sau cărora le dădeau bani cu dobândă pentru a-i ajuta să-şi deruleze afacerile.

Conform anchetatorilor, intenţia reală a membrilor grupului infracţional era aceea de "a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei”, apoi, prin constrângere, victimele care aveau contracte cu firmele membrilor grupării erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate sau, dacă împrumutau bani, erau obligaţi să plătească "dobânzi exorbitante” la sumele pe care le luaseră ca împrumut.

"O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere”, se arată în comunicatul DIICOT.

Totodată, membrii grupării susţineau că liderul lor are relaţii în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană "protejată", mai spun procurorii.

În urma celor 29 de percheziţii, 13 persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Vâlcea.

În acest dosar procurorii au primit suport de specialitate din partea SRI şi a Direcţiei de Operaţiuni Speciale, percheziţiile fiind făcute cu sprijinul Jandarmeriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici