Valiza cu bani a lui Gigi Becali rămâne la DNA

Tribunalul Bucureşti a respins, marţi, ca indamisibilă contestaţia formulată de avocatul finanţatorului echipei Steaua împotriva rezoluţiei procurorilor DNA prin care s-a respins solicitarea de returnare a sumei de 1,7 milioane de euro, bani reţinuti de anchetatori după meciul U Cluj - CFR Cluj.

33 afișări
Imaginea articolului Valiza cu bani a lui Gigi Becali rămâne la DNA

Tribunalul Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Avocatul lui Gigi Becali, Cătălin Dancu, anunţa, în urmă cu o săptămână, la ultimul termen de judecată, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) s-a pronunţat în privinţa plângerilor formulate împotriva măsurilor luate de procurori în timpul urmăririi penale şi a decis ca aceste contestaţii să poată fi adresate instanţelor după finalizarea dosarului.

Apărătorul lui Becali explica că soluţia instanţei supreme faţă de recursul în interesul legii promovat de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, care privea modul de formulare a contestaţiilor împotriva măsurilor procurorilor, adresate pe parcursul urmăririi penale, a fost dată după ce în cazul "valiza cu bani" s-a formulat plângerea. Astfel, urmează ca această contestaţie privind banii lui Gigi Becali să fie reiterată după finalizarea actelor de urmărire penală, a conchis avocatul.

Avocatul lui Gigi Becali şi Teia Sponte a cerut instanţei anularea rezoluţiei procurorului şef de secţie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prin care a fost respinsă solicitarea ridicări sechestrului de pe suma de 1,7 milioane de euro, reţinută la Cluj.

În acţiunea înregistrată la instanţă, Teia Sponte arată că această sumă aparţinea lui Gigi Becali.

"Întrucât ulterior mi-a fost comunicat faptul că suma ar fi constituit «mita» pe care Becali George ar fi promis-o şi ar fi transmis-o prin intemediul meu unor jucători ai Clubului de Fotbal Universitatea Cluj, am precizat anchetatorilor că nu aveam cunoştiinţă de vreo intenţie a numitului George Becali de a mitui pe cineva, iar banii găsiţi asupra mea erau destinaţi unei achiziţii imobiliare, respectiv terenuri în zona Clujului", se arată în plângerea depusă la Tribunalul Bucureşti.

Un alt motiv susţinut de avocatul lui Gigi Becali pentru care banii nu ar trebui să fie ţinuţi sub sechestru este acela că legea prevede, în opinia acestuia, confiscarea doar a sumelor cu titlu de mită oferite către funcţionari publici.

"Suma asupra căreia a fost instituit sechestru asigurator şi care ar fi constituit mita nu a trecut din posesia mituitorului în posesia vreunui funcţionar sau alt subiect al infracţiunii", apreciază avocatul în cerere.

În 7 mai, în ziua etapei a XXXIV-a, ultima a Ligii I, Direcţia Naţională Anticorupţie DNA a convocat pentru audieri, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani proveniţi de la Gigi Becali, care se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj, dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un scor egal în meciul cu echipa clujeană CFR, iar Steaua ar fi devenit astfel campioană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici