Varga despre defrişările de la Cluj: Pădurarii să fie daţi afară, foştii lor şefi să fie cercetaţi

Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, a dat dispoziţie Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj să dea afară 20 de pădurari şi şefi de ocoale silvice, cărora să li se facă şi denunţuri penale pentru că nu au intervenit în cazul furturilor de lemn din judeţ, prejudiciul fiind de milioane de lei.

864 afișări
Imaginea articolului Varga despre defrişările de la Cluj: Pădurarii să fie daţi afară, foştii lor şefi să fie cercetaţi

Ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că a dat dispoziţie Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj ca până în 15 iulie să dea afară aproape 20 de pădurari şi şefi de ocoale din judeţ, cărora să li se întocmească şi denunţuri penale, pentru neglijenţă în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, activitatea foştilor directori ai Direcţiei Silvice Cluj Ioan Morar şi Dorin Ciucă, care "nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn", va fi verificată.

"Am dispus Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj ca până în 15 iulie să dea afară mai mulţi pădurari şi şefi de ocoale din judeţul Cluj şi să le fie întocmite denunţuri penale, pentru neglijenţă în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din judeţ. Ar fi vorba despre aproape 20 de persoane de la mai multe ocoale silvice care aparţin Direcţiei Silvice Cluj. Se fac demersuri administrative pentru verificarea foştilor directori ai Direcţiei Silvice Cluj Ioan Morar şi Dorin Ciucă, pentru că, potrivit unui audit, nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn şi nu au luat, cu bună ştiinţă, măsurile care se impuneau. Este o lipsă de responsabilitate. În audit s-au constatat tăieri ilegale, iar vinovaţi erau doar pădurari, în timp ce şefii de ocoale, de districte nu au păţit nimic. Să fim serioşi, pădurarii nu puteau fi parte la furtul de lemn fără şefii lor", a afirmat Varga.

Ea a spus că nu i se pare corect ca fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, care a condus instituţia în ultimii patru ani, să răspundă de investiţii în cadrul instituţiei, după ce a aprobat în 2008 o hotărâre care "a transformat şefii de ocoale şi pădurarii din păzitori ai pădurii în achizitori de lemn”.

"Au tăiat şi au vândut ilegal lemn. La Cluj s-a furat cu acte", a spus Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape a adăugat că a discutat şi cu ministrul de Interne, Radu Stroe, în condiţiile în care furturile de lemn din judeţul Cluj ar fi trebuit să fie semnalate de poliţişti, ceea ce nu s-a întâmplat.

"Vom face o analiză în ce măsură există o complicitate şi la acest nivel. Nu prea se putea fura lemn fără ca poliţistul din zonă să nu ştie. Când am spus că vrem să facem ordine în pădurile din România am vorbit serios, vrem să facem lumină în acest domeniu. Nu va fi uşor, se amână finalizarea acestor anchete, se încearcă ştergerea urmelor, dar vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi. Am constatat o inerţie în sistem, nimeni nu vrea să schimbe mare lucru”, a spus Varga.

Aceasta a adăugat că, în urma unor controale, s-au descoperit, doar în judeţul Cluj, prejudicii de milioane de lei şi mii de metri cubi de lemn tăiat ilegal, în ocoalele silvice Someşul Rece, Mărişel, Beliş, Măguri Răcătău, Turda sau Huedin.

În luna mai, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat începerea unor controale în judeţul Cluj în ceea ce priveşte tăierile ilegale de pădure, spunând că "simte o complicitate" între Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare şi Direcţia Silvică privind defrişările ilegale de la Mărişel.

Lucia Varga a făcut atunci un control în zona comunei Mărişel, judeţul Cluj, după ce a primit un raport potrivit căruia doar în această zonă s-au tăiat ilegal, în ultimul an, peste 60.000 de metri cubi de lemn.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, declara, în 16 mai, într-o conferinţă de presă, că Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj a depus o plângere penală la Parchetul Tribunalului Cluj împotriva persoanelor vinovate de producerea unui prejudiciu de 20 de milioane de lei, după ce au fost depistate defrişări ilegale pe o suprafaţă de peste două hectare de pădure din zona Mărişel, unde a fost tăiată ilegal o cantitate de 61.491 de metri cubi de masă lemnoasă.

Fostul director al Direcţiei Silvice Cluj Traian Maris, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată, în 10 mai, pentru luare de mită, fiind acuzat că solicita bani de la pădurari pentru a le asigura păstrarea locurilor de muncă şi pentru a le aviza favorabil controalele dispuse în cantoane.

În rechizitoriul în cazul lui Traian Mariş, procurorii DNA arată că era "o practică repetată şi constantă" a conducerii Direcţiei Silvice Cluj de a le cere bani angajaţilor sub forma unei "cotizaţii" de 20.000 de euro anual pentru fiecare district din cadrul Direcţiei. Banii erau remişi în două tranşe. De asemenea, pădurarii îi trimiteau lui Mariş şi material lemnos, în schimb aceştia având "asigurate" posturile.

Procurorii spun că Traian Mariş a primit de la Valentin Mariş, pădurar la Direcţia Silvică Cluj, trimis şi el în judecată în acest caz, suma de 10.000 lei, provenită de la acesta şi de la denunţătorii Voicu Tomoş şi Călin Bîlc.

La dosar există şi interceptări ale unor convorbiri între Valentin Mariş şi denunţători, Mariş oferindu-se să discute cu directorul Direcţiei Silvice pentru a-l convinge să aibă o atitudine mai îngăduitoare faţă de cei doi denunţători, respectiv să nu fie sancţionaţi şi, totodată, să rezolve şi problema sa legată de un viitor control în Cantonul 17.

Procurorii DNA mai spun că dosarul lui Mariş a fost disjuns dintr-un alt dosar de corupţie vizându-l pe fostul director al Direcţiei Silvice Cluj Ioan Morar, şeful Ocolului Silvic Someşul Rece Vasile Vesa, şi alţi doi ingineri cu atribuţii de conducere, Florin Buda şi Adrian Boloş. Cei patru sunt acuzaţi de luare de mită. Banii erau predaţi la domiciliul unora dintre ei sau în conturile bancare ale copiilor.

Traian Mariş a preluat conducerea Direcţiei Silvice Cluj în 8 iunie 2012, el fiind în prezent suspendat din funcţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici