Varga susţine că Guvernul nu a publicat în MO două hotărâri privind controlul tăierilor din păduri

Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor Lucia Varga (PNL) susţine că Guvernul întârzie publicarea în Monitorul Oficial a două acte normative care conţineau prevederi ce ar fi restricţionat tăierile ilegale de păduri, întrebându-se "cine are de câştigat din faptul că furtul de lemne e albit cu acte".

83 afișări
Imaginea articolului Varga susţine că Guvernul nu a publicat în MO două hotărâri privind controlul tăierilor din păduri

Lucia Varga (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Deputatul PNL Lucia Varga, fost ministru al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, a acuzat Guvernul, marţi, că a blocat publicarea în Monitorul Oficial şi, implicit, intrarea în vigoare a două acte normative adoptate încă în luna octombrie a anului trecut, care ar fi determinat un control strict al tăierilor de copaci din păduri.

"Deşi au fost adoptate de Guvern fără nicio problemă, încă din luna octombrie, Hotărârile de Guvern privind circulaţia masei lemnoase şi, respectiv, privind acordarea de compensaţii pentru locuitorii din zonele cu statut de parcuri naturale nu au fost trimise nici acum spre publicare la Monitorul Oficial, astfel încât nu pot intra în vigoare", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, fostul ministru Lucia Varga.

Varga a afirmat că, mai mult decât atât, prima hotărâre a fost postată pe site-ul Ministerului, sub semnătura actualului ministru delegat Doina Pană, ca proiect legislativ, dar golit tocmai de prevederile cele mai importante, a căror aplicare ar fi pus sub control tăierile de masă lemnoasă.

"Doamna Pană a pus pe site HG ca nou proiect, eliminând prevederile conform cărora avizele de însoţire a mărfii urmau să nu mai poată fi emise de agentul economic care taie şi care transportă buştenii, ci de administratorul pădurii, care ar fi fost responsabilizat în plus, şi să aibă termen de valabilitate limitat, până la cel mult 48 de ore, în funcţie de distanţa la care marfa trebuia transportată", a explicat deputatul liberal.

Potrivit lui Varga, în prezent, "copacii sunt doborâţi în păduri de agenţii economici, tot aceştia emit avizele de însoţire a mărfii şi tot ei transportă lemnul, putând folosi avize întocmite cu mult timp în urmă".

"I-am adresat azi (marţi - n.r.) o întrebare domnului prim-ministru Victor Ponta privind blocarea celor două Hotărâri de Guvern şi mă întreb de ce nu au fost acestea publicate şi cine are de câştigat din faptul că furtul de lemne este albit cu acte", a conchis fostul ministru al Apelor, Pădurii şi Pisciculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici