Vasile Blaga şi-a anunţat demisia

Vasile Blaga şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de ministru al Internelor, demersul său survenind protestului poliţiştilor de vineri din faţa Administraţiei Prezidenţiale. După ce şi-a anunţat demisia, Blaga a făcut o scurtă prezentare a stadiului la care se află integrarea României în Spaţiul Schengen, precum şi a modului de absorţie a fondurilor europene.

98 afișări
Imaginea articolului Vasile Blaga şi-a anunţat demisia

Vasile Blaga şi-a anunţat demisia (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am decis să îmi înaintez demisia de onoare. Este un moment importat pentru MAI şi pentru România, şi anume atingerea celui mai important obiectiv strategic, intrarea în Spaţiul Schengen. Nu trebuie să planeze niciun fel de suspiciune asupra Ministerului", a spus Vasile Blaga în deschiderea declaraţiei de presă pe care a făcut-o la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Vasile Blaga a spus că MAI este cea mai serioasă instituţie a statului şi are deplină încredere în toate armele şi structurile instituţiei.

Vasile Blaga a afirmat că şi poliţiştii au dreptul de a protesta, ca toţi cetăţenii, însă unii au uitat de angajamentul faţă de ţară, subliniind, totodată, că nu poate accepta ca gestul unora să fie element de raportare la toţi angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Ministrul a precizat că la marşul ilegal din 24 septembrie au participat "puţini" din cei 70.000 de angajaţi ai MAI, iar cei care au participat la acest protest au uitat de obligaţia angajamentului faţă de ţară.

Organizatorii marşului ilegal vor răspunde contravenţional, a adăugat Blaga.

Totodată, Blaga a precizat că angajaţii MAI care au greşit vor răspunde conform gravităţii infracţiunilor comise.

"Pe de altă parte, nu pot accepta ca gestul unora să fie element de raportare la toţi angajaţii MAI", a subliniat Vasile Blaga.

În urma mitingului de vineri, din faţa Administraţiei Prezidenţiale, unde protestararii poliţişti au strigat "Ieşi afară, javră ordinară!", aruncând cu pet-uri şi caschete, preşedintele Traian Băsescu a anunţat MAI că renunţă la serviciile MAI. Gestul prezidenţial a fost urmat de premierul Emil Boc.

Vasile Blaga a preluat conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor în decembrie 2009, funcţie pe care a mai deţinut-o la începutul guvernării Alianţei DA, între 2004 şi 2007, când PDL a ieşit de la guvernare.

După alegerile parlamentare, în decembrie 2008 Blaga a fost numit ministru al Dezvoltării Regionale, iar după retragerea PSD de la guvernare a deţinut cu titlu interimar conducerea Ministerului de Interne. În 1 octombrie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru Vasile Blaga.

Decretul de revocare a fost contestat în instanţă de către vicepreşedintele PSD, Dan Nica, apreciind că este nelegal actul prezidenţial. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat câştig de cauză, în 14 ianuarie 2010, Administraţiei Prezidenţiale în cazul numirii interimare a lui Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Înlocuirea lui Dan Nica cu Vasile Blaga la conducerea MAI a fost propusă de premierul Emil Boc, la finele lunii septembrie 2009, care invoca o declaraţie a ministrului Nica referitoare la posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale cu ajutorul turismului electoral, urmând să fie folosite autocare ale firmelor de transport.

Social-democraţii spuneau că pretextul invocat de Boc este unul fals, că se doreşte fraudarea prezidenţialelor şi că, la fel ca în multe alte ocazii, în spatele deciziei premierului se află Traian Băsescu. Preşedintele l-a chemat pe Nica la Cotroceni, sugerându-i să demisioneze, dar acesta a refuzat, spunând că nu are motiv.

Blaga a mai fost ministru al Internelor, la începutul Guvernării DA. După alegerile parlamentare din noiembrie 2004, în care a îndeplinit funcţia de şef al campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu, noul preşedinte al României l-a numit pe Vasile Blaga, la 21 decembrie 2004, în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de apărare, securitate şi siguranţă naţională, şef al Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

La data de 29 decembrie 2004, Vasile Blaga a fost numit în funcţia de Ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu, demisionând din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. El a fost înlocuit din funcţie la data de 5 aprilie 2007, odată cu restructurarea Guvernului Tăriceanu prin ieşirea Partidului Democrat de la guvernare.

În 2008 a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei, fiind învins de independentul Sorin Oprescu.

În 2008 a candidat pentru prima dată în sistem uninominal, într-un colegiu din sectorul 3, câştigând, astfel, cel de-al treilea mandat de senator, după cele din 1996-2000 şi 2004-2008.

Vasile Blaga este unul dintre fondatorii Partidului Democrat, fiind, în perioada 1991-1997, liderul organizaţiei judeţene Bihor a PD.

De asemenea, el a fost prefect al judeţului Bihor, în perioada 1991-1993, precum şi director regional al Direcţiei Vamale Oradea, între 1993 şi 1996.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici