Vaslui: Rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori "de curtuoazie" de la Chevron pentru 600 de elevi

Reprezentanţii Chevron România au împărţit rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori "de curtuoazie" către 600 de elevi ai şcolilor din comuna vasluiană Băceşti, unde compania petrolieră a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist.

255 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori "de curtuoazie" de la Chevron pentru 600 de elevi

Vaslui: Rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori "de curtuoazie" de la Chevron pentru 600 de elevi (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Pe lângă o pungă cu dulciuri, rucsacurile împărţite elevilor conţin caiete de limba română, matematică şi biologie, un penar şi acuarele, precum şi o scrisoare în care compania americană susţine, printre altele, că "Chevron a fost întotdeauna un susţinător al educaţiei" şi este plăcerea companiei să ofere "o mână de ajutor în realizarea activităţilor şcolare de zi cu zi".

În aceste condiţii, reprezentanţii Chevron susţin că această campanie derulată în şcolile din Băceşti nu are nicio legătură cu explorarea sau exploatarea gazelor de şist.

Contactat, sâmbătă, de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Chevron România, Răzvan Mitroi, a declarat că rucsacurile au cuprins rechizite şi dulciuri pentru 600 de elevi şi că această acţiune "nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce priveşte gazele de şist".

"Derularea acestui program nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce priveşte gazele de şist, în condiţiile în care în acele scrisori de curtuoazie nu vorbim despre aşa ceva. Evident, distribuirea acelor rucsacuri cu rechizite şi dulciuri s-a făcut cu acordul directorului de şcoală coordonatoare din comuna Băceşti", a declarat purtătorul de cuvânt al Chevron România.

De altfel, compania Chevron arată, într-un comunicat de presă, că îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea.

"Chevron are o istorie vastă în ceea ce priveşte susţinerea comunităţilor prin investiţii de natură socială şi prin activităţile de voluntariat ale angajaţilor noştri. Compania noastră construieşte parteneriate pe termen lung cu comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Ne propunem să fim vecini buni pe întreaga durată a proiectelor noastre şi să susţinem activităţile care sunt importante pentru comunităţile în care operăm. Având în vedere acest angajament, Chevron investeşte în programele axate pe trei domenii strategice: sănătate, educaţie şi dezvoltare economică. Compania noastră colaborează cu comunităţile vizate pentru a direcţiona resurse către proiectele importante pentru localnici, în funcţie de nevoile lor. În urma unor consultări cu comunităţile locale, Chevron susţine accesul copiilor la educaţie, prin sprijinirea acestora cu rechizite necesare în activităţile şcolare. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se arată în comunicatul Chevron.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere legat de campania derulată de Chevron în unităţile de învăţământ din comuna Băceşti.

Chevron a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în trei localităţi vasluiene - comuna Băceşti, satul Păltiniş, comuna Pungeşti, sat Siliştea şi comuna Găgeşti, sat Popeni.

Până în prezent, compania a început lucrările pentru amenajarea platformei petroliere pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gezelor de şist doar la Pungeşti.

În 19 decembrie, Chevron va organiza o dezbatere publică în localitatea Puieşti, pentru obţinerea unui nou acord de mediu pentru explorarea gazelor de şist şi în această comună.

În comuna Pungeşti au avut loc mai multe acţiuni de protest ale localnicilor faţă de proiectul Chevron de explorare a gazelor de şist, ultimele acţiuni de protest fiind înregistrate în 7 decembrie. Atunci, aproape 400 de persoane au protestat pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în zona în care se află terenul de 20.000 de metri pătraţi luat în concesiune de către compania petrolieră. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare, reuşind să le dărâme aproape în totalitate. Câţiva dintre protestatari au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.

În urma acestor incidente, Poliţia a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, iar printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui în cele două localităţi, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi. De asemenea, Jandarmeria şi Poliţia au instituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, la Siliştea şi la Pungeşti, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată de către forţele de ordine. Totodată, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de Chevron.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti, unde reprezentanţii instituţiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialităţile din cadrul primăriei, cu reprezentanţii Jandarmeriei şi cu participanţii la proteste, verificările fiind în curs de desfăşurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici