Vatra Dornei: O haită de lupi a atacat, în plină zi, o turmă de oi

Autorităţile sanitar-veterinare sucevene suspectează cazuri de turbare la lup după ce o haită de zece lupi a atacat, în miezul zilei, o turmă de oi din gospodăria unui bărbat din Vatra Dornei, omorând zece oi şi atacând apoi şi proprietarul care a încercat să alunge sălbăticiunile.

26 afișări
Imaginea articolului Vatra Dornei: O haită de lupi a atacat, în plină zi, o turmă de oi

Vatra Dornei: O haită de lupi a atacat, în plină zi, o turmă de oi dintr-o curte

Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, autorităţile monitorizează zona şi caută eventuale probe care să arate dacă lupii sau vulpile care trăiesc în pădurile din apropiere au rabie.

Autoritatea Sanitar veterinară a apelat la vânători ca să aducă probe la laboratorul DSVA după ce, în cursul zilei de luni, în jurul orei 11.00, în curtea lui N. Forfotă, din municipiul Vatra Dornei, s-au napustit zece lupi care au omorât zece oi în văzul proprietarului.vDulgheru a arătat că deşi gospodarul a încercat să-i alunge, lupii l-au atacat şi pe el, fiind nevoit să fugă pentru a se salva. Lupii s-au retras în pădure după ce au devorat oile.

"Ocoalele silvice şi de vânătoare vor monitoriza zona, iar dacă vor găsi cadavre sau vor vâna lupi sau vulpi, vor aduce probe la laboratorul DSVSA Suceava în vederea examinării pentru rabie", a afirmat directorul DSVSA Suceava.

În urma sesizării făcute de proprietar la DSVSA Suceava, Dulgheru s-a deplasat la faţa locului, cele sesizate de proprietarul oilor fiind confirmate. Directorul DSVSA a mai spus că suspectează prezenţa rabiei la lupi, deoarece lupii intră foarte rar în gospodării în miezul zilei şi foarte rar atacă oamenii.

"Atragem atenţia organelor silvice şi de vânătoare ca în zona Dornelor lupii, în această vară, au omorât multe animale sălbatice şi domestice, din cauza faptului că s-au înmulţit peste limitele naturale admise", a spus Dulgheru.

El a arătat că lupul este ocrotit în Uniunea Europeană unde sunt exemplare foarte puţine, iar în România acest animal trebuie vânat până la limita admisă pentru a se reduce pagubele pe care le face în păduri şi în gospodării, dar şi pentru prevenirea difuzării turbării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici