Verificări la Jandarmeria Capitalei, după ce un jandarm a lovit mai mulţi protestatari: Presiunea poate genera astfel de comportamente | VIDEO

Jandarmul filmat în timp ce lovea cu pumnul mai mulţi protestatari care încercau să ajungă pe carosabil este supus unor verificări interne. Jandarmeria Capitalei precizează că presiunea la care sunt supuse forţele de ordine prezente la astfel de evenimente poate genera aceste comportamente.

5923 afișări
Imaginea articolului Verificări la Jandarmeria Capitalei, după ce un jandarm a lovit mai mulţi protestatari: Presiunea poate genera astfel de comportamente | VIDEO

Verificări la Jandarmeria Capitalei, după ce un jandarm a lovit mai mulţi protestatari | VIDEO

UPDATE 13:49

Jandarmeria, despre jandarmul agresiv: Presiunea poate genera astfel de comportamente

"Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfăşurării misiunii. Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne. Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice", transmite Jandarmeria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că a fost demarată o verificare internă pentru a fi analizată situaţia.

Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentară. La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia din timpul protestului, de la ieşirea de la metrou, când oamenii care se îndreptau spre protest au acuzat că nu li se permite să iasă din subteran, reprezentanţii Jandarmeriei susţin că decizia "de a temporiza şi a redirecţiona accesul persoanelor care se deplasau de la staţia de metrou către ieşirea dinspre Teatrul Naţional a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, întrucât zona Pieţei Universităţii era blocată şi era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor".

"Au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care şi-au dovedit eficienţa, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanţilor. Persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”", mai transmite instituţia.

Câteva zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă seara, la protestul din Piaţa Universităţii, principala nemulţumire fiind proiectul legilor justiţiei. După ce s-au strâns la Universitate, protestatarii au mers către Palatul Parlamentului, iar în jurul orei 21.00 mitingul s-a terminat.

Poliţistul Marian Godină a scris că l-a identificat pe jandarmul care a lovit oamenii 

Marian Godină a scris că jandarmul care a lovit oamenii la protest şi cel care l-a protejat pe Liviu Dragnea la una dintre audierile la DNA este una şi aceeaşi persoană. 

”Mi se pare mie sau ăsta e acelaşi jandarm care aseară împărţea pumni? Glumesc, nu mi se pare, chiar el e. Hmmm, dar ce protectiv şi calm e de data asta. Postarea de aseară cu jandarmul care împărţea pumni mi-a adus un val de critici, nu dintre cele mai elevate, din partea unor jandarmi”, scrie Godină pe Facebook.

Jandarmul a fost surprins şi de fotografii prezenţi sâmbătă seara la protest.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Jandarmeria Capitalei face o analiză după ce, în spaţiul public, au apărut imagini cu un jandarm care loveşte mai multe persoane, participanţi la protestul care a avut loc sâmbătă. Reacţia, în timp ce protestatarii încercau să îndepărteze gardul de delimitare instalat de forţele de ordine.

"Este vorba de o acţiune individuală a unui jandarm dintr-un dispozitiv de mai mulţi jandarmi. Se va face o analiză asupra modului de acţiune", a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Potrivit imaginilor apărute în spaţiul public, mai mulţi protestatari aflaţi, sâmbătă seara, la protestul de la Piaţa Universităţii, încercau să îndepărteze gardul instalat de jandarmi pentru a ajunge pe carosabil. Jandarmii încercam să îi împiedice să blocheze stradă, unul dintre ei lovind cu pumnul mai mulţi participanţi la protest.

Imaginile sunt analizate de conducerea Jandarmeriei Capitalei. Ulterior, şefii jandarmului vor asculta punctul de vedere al acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici