Veste bună. Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online de astăzi

Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online începând de miercuri, prin platformele ghişeul.ro şi hub.mai.ro. Asta deoarece Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul de Interne au operaţionalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic.

2055 afișări
Imaginea articolului Veste bună. Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online de astăzi

Veste bună. Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online

Versiunea pilot a aplicaţiei permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetăţenie română, care nu sunt înscrise în evidenţele Sistemului Naţional de Evidenţă a Cazierului Judiciar Român - ROCRIS. Potrivit iniţiatorilor, cetăţenii au la dispoziţie două variante, direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro. Cele două platforme sunt interconectate.

Persoanele care nu sunt înscrise pe platforma GHISEUL.ro sau nu deţin sau nu deţin un card bancar emis de o instituţie bancară din Romania trebuie să completeze un formular şi să facă un drum până la un ghişeu al MAI.

„Mecanismele de obţinere a certificatului de cazier judiciar electronic:
- prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistraţi sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identităţii electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituţie bancară din România. În urma validării, aceştia vor fi redirecţionaţi către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
- prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistraţi în GHISEUL.RO sau nu deţin un card bancar emis de o instituţie bancară din Romania. Solicitanţii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghişeu al MAI care oferă servicii publice.” - Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Proiectul pilot va fi extins, aplicaţia pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise menţiuni în cazier, cât şi pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie.

Potrivit legii, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Documentul are semnătură electronică calificată şi este asimilat înscrisurilor autentice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici