Veştea: Relaţia dintre administraţie, cetăţeni şi mediul de afaceri trebuie reconstruită

Relaţia dintre administraţie, cetăţeni şi mediul de afaceri trebuie reconstruită şi eficientizată, afirmă ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, după ce Guvernul a aprobat tezele prealabile ale Codului de procedură administrativă.

101 afișări
Imaginea articolului Veştea: Relaţia dintre administraţie, cetăţeni şi mediul de afaceri trebuie reconstruită

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de joi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, tezele prealabile ale Codului de procedură administrativă care vizează crearea unui cadru comun de reglementare pentru procedura administrativă, de la iniţiere şi până la finalizare, regimul juridic aplicabil operaţiunilor, actelor şi contractelor administrative, transparenţa decizională, simplificarea şi digitalizarea procedurilor administrative.

„Codul de procedură administrativă urmăreşte reconstruirea relaţiei dintre administraţie şi cetăţeni, respectiv mediul de afaceri, transformând procedura administrativă într-un demers mai eficient, transparent şi mai prietenos cu cetăţeanul şi mediul de afaceri, asigurând claritatea şi eficienţa autorităţilor şi instituţiilor publice”, a precizat ministrul dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.

Ministrul Dezvoltării transmite că procedurile administrative vor fi mai previzibile şi se vor stabili reguli-cadru aplicabile pentru orice procedură administrativă din administraţia publică.

„Pentru prima dată, operaţiunile (avize, acorduri etc.), actele (HG, ordine, dispoziţii, hotărâri, autorizaţii etc.) şi contractele administrative (contracte de concesiune/închiriere bunuri publice etc.) vor fi reglementate şi detaliate. Nu în ultimul rând, se vor promova transformarea digitală şi reducerea birocraţiei, precum şi a costurilor administrative din sarcina cetăţenilor şi a mediului de afaceri. Procedurile de control în administraţia publică vor pune accent pe componenta de prevenire, şi nu pe cea de sancţionare, iar cetăţenii şi mediul de afaceri vor beneficia de o procedură clară, coerentă şi eficientă de dialog sau mediere cu autoritatea publică”, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici