Veşti bune pentru cei care vor să intre în Armată. Gabriel Leş anunţă probe fizice mai uşoare pentru ca "haina militară să devină atractivă"

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, susţine că o problemă identificată la nivelul Armatei este cea a deficitului de personal, astfel că se vor lua măsuri pentru ca haina militară să devină atractivă, printre care se numără modificarea ghidului carierei militare şi a baremurilor la probele fizice.

14517 afișări
Imaginea articolului Veşti bune pentru cei care vor să intre în Armată. Gabriel Leş anunţă probe fizice mai uşoare pentru ca "haina militară să devină atractivă"

Veşti bune pentru cei care vor să intre în Armată. Gabriel Leş anunţă probe fizice mai uşoare pentru ca "haina militară să devină atractivă"

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, joi, la Garnizoana Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că deficitul de personal se răsfrânge asupra tuturor categoriilor de forţe din Armata României.

„O problemă cu care se confruntă cam toate unităţile militare este cea a deficitului de personal. (…) Este nevoie de investiţii importante care, în perspectiva celor 2% din PIB pentru următorii ani, sunt perfect realizabile, capabile să consolideze capabilităţile de apărare ale ţării şi să ridice capacitatea de a acţiona a armatei la nivelul provocărilor, astfel încât să facem cât mai atractivă haina militară încât să nu mai existe aceste deficienţe la resursa umană care, din păcate, se resfrâng asupra tuturor categoriilor de forţe din armata României”, a spus Leş.

Întrebat care este deficitul de personal la nivel naţional, ministrul Apărării a subliniat că media de acoperire este în jur de 70%, dar din păcate se înregistrează discrepanţe destul de mari, în condiţiile în care în unele microstructuri militare acoperirea ajunge doar la 31-35%.

„Scopul vizitelor pe care le fac este să ajungem la nivelul militarilor, să vedem cu ce anume se confruntă şi cum putem să îmbunătăţim şi să facem atractivă haina militară, să modificăm ghidul carierei militare astfel încât să vină persoane spre Armata României. Am şi găsit anumite soluţii, lucrăm să le transpunem în norme legislative sau ordine de ministru. Am găsit o situaţie de genul că am avut peste 1.000 de persoane venite la examen şi foarte multe au căzut proba fizică. Baremurile pentru proba fizică sunt foarte stricte la acest moment şi cred că putem să le facem diferenţiat. Pentru că una este militarul combatant, alta este un medic sau un psiholog. Cred că astfel de baremuri pot fi mai lejere, astfel încât pregătirea fizică să continue şi după încadrarea în structurile militare”, a explicat Leş.

Ministrul Apărării a efectuat, joi, o vizită de lucru în Garnizoana Cluj-Napoca, ocazie cu care s-a întâlnit cu personalul Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Centrului 88 Mentenanţă „Ardealul” şi Spitalului Militar de Urgenţă Cluj „Dr. Constantin Papilian”. De asemenea, Gabriel Leş a vizitat Comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi facilităţile acestuia, având o întâlnire cu militarii şi conducerea unităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici