Vicepreşedinte CEDO: Legat de hotărârea pilot împotriva României, lucrurile trebuie să avanseze rapid

Vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall, a declarat, vineri, la Bucureşti, că în România este an electoral, astfel că lucrurile în ceea ce priveşte problema proprietăţii şi hotărârea pilot trebuie să avanseze rapid, "pentru că nu se ştie ce se va întâmpla după".

315 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedinte CEDO: Legat de hotărârea pilot împotriva României, lucrurile trebuie să avanseze rapid

Vicepreşedinte CEDO: Legat de hotărârea pilot împotriva României, lucrurile trebuie să avanseze rapid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Solicitat să facă un rezumat al situaţiei actuale în materie de restituire a proprietăţilor, el a spus că problemele vor fi rezolvate cu atât mai repede cu cât se vor face eforturi mai rapid. "Presupun că autorităţile române au depus efoturi susţinute în acest sens, însă trebuie avut în vedere că dimensiunea problemei este enormă. Există mii de solicianţi, există şi această perioadă care afectează nu numai România, ci şi celelalte state", a spus vicepreşedintele CEDO.

El a atras atenţia că în România anul acesta este an electoral, astfel că lucrurile în ceea ce priveşte problema proprietăţii trebuie să avanseze rapid, "pentru că nu se ştie ce se va întâmpla după".

"Trebuie semnalat că în România anul acesta va fi an electoral şi nu va fi atât de uşor. Din partea CEDO, noi am dori să transmitem un mesaj, şi anume ca lucrurile să progreseze cât mai rapid până la alegeri, pentru că nu se ştie ce va urma după. În mod logic, atunci când se alege un nou legiuitor sau începe un nou mandat, proiectele în curs au tendinţa să fie întârziate sau chiar blocate. Ar fi de dorit ca România să depună eforturi şi să se conformeze hotărârii (hotărârea pilot în cazul României - n.r.), dacă nu până la 12 iulie, cel puţin până la 12 august sau 12 septembrie anul acesta", a spus el.

Pe de altă parte, întrebat dacă a discutat cu autorităţile române posibilitatea prelungirii termenului prevăzut de decizia pilot, el a răspuns negativ, adăugând că nu a primit o solicitare.

"Nu am discutat cu autorităţile române posibilitatea de a prelungi cu şase luni termenul prevăzut de decizia pilot, care expiră pe 12 iulie. Autorităţile române nu au făcut nicio cerere în sensul prelungirii termenului cu încă şase luni de zile. Dacă ar fi fost cazul, atunci pe de-o parte CEDO ar fi trebuit să ofere un răspuns, însă pe de altă parte Consiliul Europei şi Comitetul de miniştri au competenţa de a verifica punerea în aplicare a hotărârilor", a spus Josep Casadevall.

El a mai spus, întrebat ce riscă România în cazul în care nu va pune în aplicare cauza pilot a CEDO, că, dacă nu vor exista solicitări de prelungire a termenului prescris în hotărârea Atanasiu, va fi reluată judecata în celelalte cazuri similare suspendate.

"Trebuie să vă reamintesc că noi am suspendat judecarea a 2.000 de cauze, asta înseamnă că această judecată poate fi reluată de Curtea de la Strasbourg, pentru că este vorba de mii de solicitanţi. Ne vom continua activitatea, dar va fi o situaţie să ne reîntoarcem în trecut. Nu este o situaţie ideală", a explicat el.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis folosirea procedurii hotărârilor pilot în privinţa României în cauzele referitoare la imobilele naţionalizate în timpul regimului comunist, soluţia fiind adoptată ca urmare a absenţei unui mecanism de retrocedare sau compensare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici