Viceprimarul din Cogealac, arestat pentru ultraj, a fost suspendat din funcţie

Viceprimarul localităţii Cogealac, Mihai Dore, arestat preventiv în urma implicării sale în scandalul petrecut luna trecută la parcul eolian CEZ, a fost suspendat din funcţie de către prefectul judeţului Constanţa.

82 afișări
Imaginea articolului Viceprimarul din Cogealac, arestat pentru ultraj, a fost suspendat din funcţie

Viceprimarul din Cogealac, arestat pentru ultraj, a fost suspendat din funcţie (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Prefectul judeţului, Claudiu Palaz, a anunţat, miercuri, decizia privind suspendarea de drept a mandatului de viceprimar al comunei Cogealac şi a celui de consilier local pentru Mihai Dore, după ce el a fost arestat preventiv la sfârşitul săptămânii trecute pentru implicare în incidentele din localitate.

De asemenea, pentru că şi primarul din Cogealac Cati Hristu este suspendat din funcţie deoarece este cercetat în stare de arest preventiv pentru implicare în aceleaşi evenimente, Consiliul Local Cogealac urmează să se întrunească pentru a desemna un alt viceprimar.

Primarul din Cogealac, Cati Hristu, viceprimarul Mihai Dore, şi alţi şase localnici sunt cercetaţi în stare de arest preventiv pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare publică şi apologia infracţiunilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Tribunalului Constanţa, la iniţiativa primarului din Cogealac, Cati Hristu, începând cu săptămâna 19-25 iulie viceprimarul Mihai Dore, fratele acestuia, Nicolae Dore şi alte persoane cercetate în acest caz au încercat, prin acţiuni violente şi în forţă, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România SRL şi pe partenerii acesteia să înceteze lucrările la instalarea unui parc eolian energetic în localitatea Cogealac, astfel încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul Local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic.

La iniţiativa primarului, a viceprimarului şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, în 26 iulie în faţa Primăriei Cogealac a fost organizat un "aşa-zis miting de protest", fără autorizarea sau înştiinţarea Poliţiei, la care au participat peste o sută de persoane.

Conform anchetatorilor, în faţa mulţimii adunate primarul a informat în mod tendenţios că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală.

Din probele administrate până acest moment procesual, au rezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru din Cogealac. În faţa mulţimii adunate, primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii nr.50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al primăriei sau Consiliului Local Cogealac.

După ce a discutat cu cetăţenii, primarul, sprijinit şi de Nicolae Dore, a incitat pe persoanele din mulţime să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, astfel încât grupul de circa o sută de persoane a mers cu peste 40 de autovehicule, la un punct de lucru situat la aproape un kilometru de vatra satului. Acolo, mulţimea condusă de viceprimar şi ceilalţi învinuiţi i-a determinat prin forţă pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit, pe un teren închiriat de firmă de la proprietar, să părăsească zona, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor.

De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar, Nicolae Dore şi celelalte persoane cercetate a mers la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ226A Cogealac - Râmnic, unde au intrat cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai S.C. Romnaţional S.R.L. Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc. Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, mai multe persoane smulgând ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi aruncând cu aceştia, precum şi cu pietre şi bolovani, agenţii de pază au tras mai multe focuri de armă. În urma incidentului au fost rănite cinci persoane, între care viceprimarul şi fratele acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici