Viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti, găsit incompatibil de către ANI

Viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti din Gorj, Iuliu Călina, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a constatat că primăria locală, în perioada când acesta era consilier local, a încheiat un contract cu o firmă administrată de soţia sa.

258 afișări
Imaginea articolului Viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti, găsit incompatibil de către ANI

Viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti, găsit incompatibil de către ANI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către Călina Iuliu, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Oraşului Târgu Cărbuneşti (2008 - 2012), Judeţul Gorj, Primăria Oraşului Târgu Cărbuneşti a încheiat cu SC Măceşu SRL (societate în cadrul căreia soţia sa deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator) un contract de furnizare produse, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) şi (2) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de ANI.

Agenţia precizează că, la 28 iunie 2008, a fost validat mandatul lui Iuliu Călina de consilier local în cadrul Consiliului Local al oraşului Târgu Cărbuneşti. La 23 decembrie 2010, Călina a fost ales viceprimar al oraşului, pentru mandatul 2008 - 2012, iar în 27 iunie 2012 a fost reales în aceeaşi funcţie, pentru mandatul 2012 - 2016.

Soţia viceprimarului, Ana Călina, deţine începând din 2003 calitatea de asociat şi funcţia de administrator al SC Măceşu SRL - firmă cu care Primăria Târgu Cărbuneşti a încheiat un contract de furnizare produse, potrivit ANI.

Astfel, arată ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor legale, "consilierii locali (...) care au funcţia de (...) administrator (...) asociat la societăţile comerciale cu capital privat (…) nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii (...) de furnizare de produse (...) cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte (...)".

ANI mai precizează că Iuliu Călina a fost informat, la 11 septembrie 2012 şi 31 ianuarie 2013, despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La 14 februarie 2013, viceprimarul a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici