Videanu: Contribuţiile sociale pot fi reduse cu 3,4 puncte, corelat cu salariu minin de 820 de lei

Adriean Videanu a declarat, marţi, că va pune la dispoziţia Guvernului calculele făcute de către democrat-liberali, arătând că, "dacă executivul vrea să reducă contribuţiile sociale, acestea pot fi făcute cu 3,4 puncte procentuale, dar corelat cu creşterea salariului minim la 820 de lei".

308 afișări
Imaginea articolului Videanu: Contribuţiile sociale pot fi reduse cu 3,4 puncte, corelat cu salariu minin de 820 de lei

Videanu: Contribuţiile sociale pot fi reduse cu 3,4 puncte, corelat cu salariu minin de 820 de lei (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax foto)

Adriean Videanu a criticat, într-o conferinţă de presă, declaraţiile premierului Victor Ponta care vorbea despre reducerea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale, şi care se refereau la introducerea cotei progresive şi care erau corectate prin declaraţia "unui ministru responsabil din Cabinet".

În opinia lui Videanu, aceste declaraţii ale puterii "demonstrează inconsistenta şi lipsa de viziune a actualului Cabinet".

"Vrem să facem un alt gen de politică şi vom pune la dispoziţia Guvernului, dacă este interesat, calculele făcute de noi. Dacă vor să reducă contribuţiile sociale, ele pot fi făcute cu 3,4 puncte procentuale, dar corelat cu creşterea salariului minim la 820 de lei şi care este o măsură cu efect zero pe bugetul consolidat, nu strică echilibrul bugetar al României. Noi am prezentat de mult această variantă şi, dacă Guvernul este interesat, putem să-i punem la dispoziţie toate calculele noastre. Dar acest lucru nu se poate face decât în tandem, pentru că nu pot strica echilibrul bugetar al acestei ţări", a precizat Adriean Videanu.

În opinia sa, creşterea salariului minim la 820 de lei ar lărgi baza de impozitare, ar diminua "şi o parte din economia la gri din România, dar acest lucru îţi dă posibilitatea să fie reduse şi contribuţiile sociale, dar cota de reducere este de 3,4 şi nu de 5 puncte procentuale".

Videanu a arătat că a făcut aceste declaraţii deoarece este nevoie de o solidaritate în această perioadă dificilă. El a spus că mizează pe faptul că Guvernul se va apleca asupra problemelor românilor de astăzi, şi nu din 2013.

"Dacă nu există responsabilitate politică în aceste moment dificile, vom lăsa loc extremismelor, ceea ce este de evitat atât în România, cât şi la nivelul UE", a precizat Adriean Videanu.

Întrebat de ce nu a făcut această propunere Guvernului Ungureanu, referitoare la reducerea contribuţiilor sociale cu 3,4 puncte procentuale şi creşterea salariului minim la 820 de lei, Videanu a spus că nici el nu are un răspuns în momentul de faţă.

"Nici eu nu am un răspuns în momentul de faţă. Poate condiţiile de echilibru au determinat alte priorităţi", a adăugat Adriean Videanu.

El a apreciat că, cu cât este mărit pragul salariului minim, cu atât este redusă evaziunea fiscală, aceasta fiind în opinia sa o măsură de deblocare a economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici