VIDEO Ceremonie militară la Arcul de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. Iohannis: „Aţi scris istorie”

  • În Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti a avut loc azi Ceremonia militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.
  • Defilarea a fost deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.
  • Potrivit MApN, 32.000 de militari au participat la misiunea din teatrul de operaţii din Afganistan pe parcursul celor 19 ani.
2328 afișări
Imaginea articolului VIDEO Ceremonie militară la Arcul de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. Iohannis: „Aţi scris istorie”

Miercuri, începând cu ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, a avut loc Ceremonia militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

 

 

Au defilat pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

Defilarea a fost deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare a inclus şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

De asemenea, au fost decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii.

Pe timpul ceremoniei s-a păstrat un moment de reculegere şi s-a depus o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave au survolat monumentul.

Klaus Iohannis, mesaj pentru militarii care au revenit din Afganistan. „Aţi scris istorie”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat miercuri la ceremonia militară prilejuită de încheierea misiunii NATO Resolute Support din Teatrul de Operaţii din Afganistan. Şeful statului s-a adresat militarilor, spunându-le că au scris istorie.

„Misiunea în Afganistan va rămâne în cărţile istoriei drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara ţării după al Doilea Război Mondial. (...) Timp de 19 ani, peste 32.000 de militari au paricipat la misiuni. Este un efort susţinut pe care doar oamenii curajoşi şi devotaţi pot să-l facă, de aceea vă suntem profund recunoscători”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României s-a adresat şi familiilor militarilor, inclusiv celor îndoliate.

„Succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susţinerii familiilor rămase acasă ... Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochiul la televizor, să tresari de fiecare dată când sună telefonul sau se opreşte o maşină militară ... 27 de militari au murit şi 227 au fost răniţi, unii cu urmări grave care-i marchează pentru totdeauna. Sunt cu toţii în inima noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

În discursul său, Iohannis a mai vorbit despre poziţionarea strategică a României împotriva terorismului, despre valorile NATO şi despre efortul logistic al armatei române.

19 ani de misiuni pentru militarii români în Afganistan, în cifre

Din anul 1994 şi până în prezent, peste 60 000 de militari români au participat la misiuni şi operaţii internaţionale, din care peste 32 000 doar în Afganistan (37 de rotaţii a câte şase luni), conform MApN.

Primii militari români au fost dislocaţi în Afganistan în luna ianuarie 2002 – 25 de poliţişti militari şi o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forţelor Aeriene Române

Primul batalion dislocat în teatru (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit „Scorpionii Roşii“, introdus în teatru în iunie 2002, condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă.

Batalionul 26 a fost primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-Al Doilea Război Mondial.

România a fost prima ţară care a avut conducerea Aeroportului Internaţional Kabul pentru un an de zile (două misiuni consecutive), între aprilie 2011 şi aprilie 2012. Forţele Aeriene Române au mai avut aceeaşi misiune, pentru şase luni, şi în anul 2006.

Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 şi 2013, cu aproximativ 2 000 de militari.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi

În ultimii 6 ani participarea la misiunea Resolute Suport din Afganistan a constituit prioritatea contribuţiei Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

Ultimul contingent românesc a fost repatriat din Afganistan pe data de 27 iunie

Pentru execuţia Ordinului de operaţii „Safe Return-A“ au fost necesare 12 misiuni de transport aerian, din care trei cu aeronave C-17 asigurate de USCENTCOM, 7 cu aeronave C-17 asigurate de HAW Papa şi una cu o aeronavă C-130 din resursa naţională.

La finalul misiunii Armatei României în TO Afganistan au fost repatriaţi în siguranţă 615 militari şi peste 135 de tone de echipamente şi materiale.

Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan sunt de peste 3 miliarde lei.

Un număr de 21 de ofiţeri, dintre comandanţii de unităţi şi detaşamente dislocate în Afganistan, au avansat în cariera militară până la gradul de general, îndeplinind funcţii importante în Armata României. Printre aceştia se numără ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În misiune şi-au pierdut viaţa 27 de militari, iar peste 200 au fost răniţi.

Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogoraşi. Astfel, 11 noiembrie a devenit reper pentru instituirea, în România, a Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, marcată pentru prima oară în anul 2014.

Ultimul militar care şi-a pierdut viaţa în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici