VIDEO | Şefa DNA Codruţa Kovesi, în scandalul privind acuzaţiile de falsificare de probe: Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. Asistăm la un festival al inculpaţilor/ Despre înregistrările difuzate de DNA: Nu vă confirm dacă este o autorizare a judecătorului sau nu

La trei zile de la izbucnirea scandalului din jurul DNA care a pornit de la acuzaţiile de falsificare a probelor, Laura Codruţa Kovesi dă primele explicaţii publice. Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii. Legat de Vlad Cosma, cel de la care a pornit informaţia privind falsificarea de probe, Kovesi a declarat că, după condamnarea în primă instanţă, membrii familiei Cosma vizaţi de anchetă au încercat să obţină un act care să-i ajute la reducerea pedepsei. Kovesi a precizat că Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri.

6406 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Şefa DNA Codruţa Kovesi, în scandalul privind acuzaţiile de falsificare de probe: Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. Asistăm la un festival al inculpaţilor/ Despre înregistrările difuzate de DNA: Nu vă confirm dacă este o autorizare a judecătorului sau nu

Laura Codruţa Kovesi anunţă o declaraţie de presă în plin scandal la DNA privind acuzaţii de fabricare de probe

"Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri la DNA. A venit din proprie inţiativă şi a făcut denunţuri. Nu a fost căutat de procurori. Nu pot să va confirma in cate dosar a primit identitate protejata. Într-un dosar, cel discutat in ultimele zile, a avut cel de martor protejat. Cosma Vlad a avut calitatea de martor în 12 dosare ale DNA. A fost trimis în judecată în dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezenta la DNA Ploieşti. După pronunţarea sentinţei de condamnare care nu e definitviă, membri acestei familii, aceşti inculpaţi condamnaţi în primă instanţă au început diverse demersuri pentru a obţine un act care să-i ajute să obţină o pedeapsă mai mică", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că a cerut şi primit un raport privind activitatea DNA Ploieşti în cazurile mediatizate, în care au fost vizaţi Andreea Cosma, Mircea Cosma şi Vlad Cosma, documentul fiind trimis şi către procurorul general al României.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în dosarul în care Mircea Cosma şi Vlad Cosma au fost condamnaţi în primă instanţă, cei doi au ridicat excepţii de nelegalitate în faza de camera preliminară, acolo unde judecătorii stabilesc dacă procurorii au întocmit în mod legal rechizitoriu şi dacă au administrat conform legii probe, menţionând că acestea au fost respinse şi că se refereau la situaţiile invocate recent în spaţiul public.

Kovesi a reluat informaţia conform căreia persoane din anturajul familiei Cosma au mers la DNA, menţionând că au încercat sa "intimideze procurorii sub forma unor avertizare de difuzarea în mass-media a unor înregistrări trunchiate, colaje, de natură să compromită procurorii şi ofiţerii care au lucrat în anchetă".

"Inculpaţii au trecut la aplicare planului şi au devoalat propriile lor fapte de şantaj. E unul dintre motivele pentru care inculpatul Cosma, care a fost audiat în calitate de martor protejat luni, i s-a ridicat protecţia pentru că şi-a devoalat singur identitatea", a mai spus Kovesi.

Cum a răspuns şefa DNA la acuzaţia că a falsificat probe din dosare

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, s-a apărat de acuzaţiile privind falsificarea de probe, menţionând că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii.

"Tot timpul am respecat legea, nu se falsifică probe în DNA, pentru oricine încalcă legea se iau măsurile legale. Nu cred că acest atac este întâmplator. Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care persoane trimise în judecată, condamnate, spun părţi de adevăr. Nu e vorba de Kovesi sau procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi vizează îngenuncherea statului român, umilirea societăţii. De ce suntem atacaţi? Că ne-am făcut treaba. Justiţia este într-un asalt de peste un an de zile. Dacă ne uităm cine atacă, vedem inculpaţi condamnaţi, trimişi în judecată, oameni care au bani, resurse, posibilităţi şi doresc decredibilizarea actului de justiţie. Azi, se pare că nu e atât de grav dacă eşti acuzat sau condamnat", a spus Kovesi.

Kovesi, despre înregistrările prezentate de DNA: S-a respectat legea când s-a realizat înregistrarea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, privind înregistrările făcute publice de DNA, referitoare la publicarea unor materiale legate de procurori ai Direcţiei, că acestea au fost făcute legal, fără a preciza dacă vor fi folosite în dosarul de şantaj.

Întrebată dacă înregistrarea prezentată luni are bază juridică, Kovesi a răspuns: "Toate activităţile s-au derulat conform legii, nu pot să vă confirm sau infim dacă există ordonanţă a judecătorului sau alt act. S-a respectat legea când s-a realizat această înregistrare".

"Nu vă confirm sau infim dacă este autorizare din partea judecătorului. Codul de procedură penală prevede mai multe posibilităţi de a face înregistrări, unele urgente. În comunicarea publică respectăm ghidul, ocazie cu care apreciem ce informaţii pot fi publice şi ce nu", a precizat Kovesi.

"Procurorul care face anchetă va decide ce probe pot fi utilizate în cauză. Nu pot spune dacă vor fi folosite (n.r. în dosarul de şantaj)", a completat procurorul şef al DNA, Kovesi precizând că orice comunicare publică este responsabilitatea ei.

Vlad Cosma a prezentat, duminică, mai multe înregistrări, acuzând că procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice acte, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiţă. DNA a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că fostul deputat a prezentat denaturat situaţia.

DNA a publicat şi o transcriere a unei discuţii dintre o persoană din anturajul lui Mircea Cosma şi un ofiţer de poliţie de la ST Ploieşti - 09.02.2018:

Persoană: … Duminică iese pe televizor. Şi-au făcut nişte înregistrări, nişte chestii de genul ăsta… şi vor să iasă pe televizor să distrugă pe toată lumea.
… N-am ce să fac! Că asta… că n-au… Au făcut, au aranjat tot! Să… Vor să iasă duminică, să iasă pe televizor cu ele.
… Nici nu v-am spus!… Şi dacă va fi un scandal foarte mare şi o băşică foarte mare, care va exploda, pentru că el are nişte chestii foarte, foarte…
… O să iasă un scan… o să iasă un scandal fantastic, că se duce la presă, care presa e împotriva voastră! Şi o să fie o… întreg scandal. Eu acuma vă spun decât… vă spun… vă trag un semnal de alarmă… Adică, ce puteţi să faceţi?… că nu puteţi să le faceţi, că el le are… Oricum sunt toate date, montate…
… Ei au ce au, că… ăla mi-a zis: ”…Domn’e (…) nu mi-au dat nici măcar o caracterizare pentru tata!”
… Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi, că nu e de glumă! Au făcut nişte discuţii mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la ÎNALTA CURTE… tot felul de discuţii… cu S.R.I.-ul… s-au înţeles… au fost toţi, împreună, la SEBI GHIŢĂ, în… în ăsta, cum îi spune? În… ă… în SERBIA.
… Au avut pe-acolo discuţii… le-a arătat… au montat împreună… Sunt montate oficial cu ăia după la R.T.V., cu GÂDEA, de la ANTENA 3… Deci, nu… nu e un scăndăluţ!
… E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… şi ROMÂNIA TV… şi ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…!
… Doamna… trebuie găsită o variantă prin care să scăpaţi de ăştia după cap, că o să vi se rupă picioarele la toţi! Credeţi-mă, s-au făcut nişte…!
Ofiţer DNA: Ce variantă? Care ar fi varianta?
Persoană: Nu ştiu! Să-l lăsaţi, dracu’, în pace!
…trebuie să ne aşezăm undeva, să căutăm o variantă, să pice la o pace, să facă într-un fel, că o să vadă ce recul o să aibă prima…
….Duminică apare… Trebuia să apară pe data de 15… eu ştiam ceva, n-am fost sigur… da’ am avut noi… ne-a amânat nouă procesu’… şi acum avem pe 18 proces… şi s-ar putea să fie ultimul, că încep dezbaterile şi… a zis … „Ce să mai fac cu alea, dacă mă duc la puşcărie?”
…Cu cât ajungi mai sus, căderea e în jos… şi eu acuma vă spun în felul următor… asta, aşa… fac o discuţie… şi uit că am făcut-o! Vedeţi-vă de pielea dumneavoastră, că sunteţi la fel de băgată ca şi ceilalţi!
… Este vorba şi de serviciul, şi de salariile, şi …[neinteligibil]…, şi de familia dumneavoastră.

…Da! Eu, cu ochii mei am văzut! Mi-e milă de dumnea… Eu vă spun cinstit! Vedeţi-vă de pielea dumneavoastră!
…Oamenii-s nebuni! Nu vă daţi seama ce filme au făcut, ce discuţii, ce îmbârligări! Au discuţii cu CIUTACU, cu… cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu… cu douăzeci de inşi… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu ştiu unde, cu PONTA, care nu ştiu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ şi n-au vrut să …[neinteligibil]… una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon…
… E ticluită ca lumea şi sunt pregătiţi rău de tot!
… Şi după ce vedem primul set şi vedem impactul care este… o să vă dau un telefon, că vin… şi vedem.

O altă transcriere a unei discuţii dintre o altă persoană din anturajul familiei Cosma şi un procuror ST Ploieşti - 29.01.2018 arată că:

Persoană: Nu! Problema e că… o să înceapă un mare scandal la ANTENA 3… şi v-au filmat… şi pe dumneavoastră…...Nu ştiu! Au intrat doi… cablaţi cu interfoane, cu camere, cu tot…
… Intră şi GHIŢĂ de la BELGRAD, în direct… S-a dus VOICULESCU acolo… Adică, e o chestiune amplă, care e numa’ pe D.N.A. Ploieşti!.... VLĂDUŢ COSMA. Are termen în februarie şi acuma vrea să dea drumul…
…Şi… concluziile ajung la KÖVESI. că de aia s-a dus VOICULESCU, că vor să... habar n-am!… ă… ştiu doar că o să le dea drumu’… la ANTENA 3, la GÂDEA, …, tot se duc, fac repetiţii… montaje. Serios!
… Da, nu ştiu. Că miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan!
… Adică, nu e o situaţie de cancan, că vor să dea nişte înregistrări! Ideea e să-l distrugă pe domnul ONEA… nu ştiu!… să ajungă la KÖVESI… Dacă e şi VOICULESCU băgat… şi GHIŢĂ… în treaba asta, e o chestiune mai serioasă! Nu e făcută doar aşa, de… VLĂDUŢ!

Kovesi despre Negulescu: Nu am primit reclamaţii. Când a venit la DNA, nu era o cercetare în curs

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, referitor la conduita lui Mircea Negulescu, procurorul înregistrat de mai mulţi martori şi incuplaţi, că în momentul în care acesta a venit la DNA, toamna anului 2015, nu era vizat de nicio cercetare.

Am luat măsuri şi înainte, deşi nu pot să fiu prezentă cu fiecare procuror DNA după-amiază acasă, când vorbeşte cu denunţătorii la tel, am luat măsuri şi când s-a întâmplat un astfel de incident. (..) Nu e normal ca un incident izolat sau un procuror care nu a realizat că trebuie să aibă o altă atitudine, să distrugă munca procurorilor. În momentul în care Negulescu şi-a început activitatea în DNA, avea o vechime de 20 de ani în magistratură, ceea ce înseamnă că 20 de ani a fost verificat şi de şefii ierarhici şi de Inspecţia Judiciară şi la momentul la care a început activitatea la DNA nu era nicio cercetare în curs şi nu am primit nicio sesizare privind conduita sa, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că nu e normal ca un incident izolat sau un "procuror care nu a realizat că trebuie să aibă o altă atitudine să distrugă munca altor anchetatori".

"Nu am avut nicio discuţie cu Mircea Negulescu şi Vlad Cosma despre modul de anchetă. Această speculaţie apare într-o înregistrare făcută probabil în sediul PCA Ploieşti, la un moment la care procurorul Negulescu nu era procuror în DNA, nu îl cunoşteam, nu puteam să am o discuţie cu acesta", a mai spus Kovesi.

Kovesi: În acest moment nu am toate elementele pentru a îi cere procurorului şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, să demisioneze

Întrebat dacă ar fi cazul să solicite demisia procurorului şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Mircea Negulescu, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesu a spus că nu are toate elementele pentru a face acest lucru.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că i-a cerut lui Mircea Negulescu să demisioneze după apariţia primelor înregistrări care îl vizau, considerând că anumite pasaje au arătat un comportament care nu e compatibil cu statutul procurorilor DNA.

Întrebată de ce nu aplică aceeaşi măsura şi în cazul lui Lucian Onea, şeful lui Negulescu, Kovesi a precizat:" DNA nu înseamnă Negulescu. În acest moment, nu am toate elementele pentru a îi cere lui Onea să plece din DNA sau să demisioneze pentru că apar înregistrări în care spune 'da, bine'".

Principalele declaraţii:

 Voi face câteva precizări cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public.

-Urmare a informaţiilor apărute în spaţul public am solicitat un raport scris de la DNA Ploieşti.

- În urma informaţiilor pe care le-am primit astăzi voi face câteva precizări.

-La serviciul teritorial Ploieşti au fost instrumentate mai multe cauze în care inculpaţii au fost implicaţi. Într-un dosar, Vlad Cosma a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Mircea Cosma. Cei doi au fost condamnaţi la 5 ani, respectiv 8 ani. Cauza este în faza procesuală a apelului.

- Vreau să menţionez că în această cauză, cererile şi excepţiile ridicate în cameră preliminară au fost respinse. S-a constat că probele administrate au fost administrate legal.

- Aceşti inculpaţi care fac acuzaţii nereale au invocat cereri şi excepţii care au fost respinse. Inculpatul Vlad Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare DNA.

- De multe ori din proprie iniţiativă Vlad Cosma a formulat denunţuri

 - Procurorii nu au cedat pentru că ştiu că nu au falsificat probe

 - Procurorii şi poliţiştii de la Ploieşti nu s-au temut. Inculpaţii au devoalat propriile acte de şantaj.

- Procurorii din DNA nu falsifică probe. Modul în care lucrează este supus controlului judecătoresc. Este în curs o verificare a IJ. Am făcut ce prevede legea: orice suspiciune de abatere disciplinară este cercetată de IJ. 

- Am declarat la preluarea mandatului toleranţă zero la corupţie şi neprofesionalism.

-Cred că sunt probleme în toate instituţiile, important este cum te raportezi la ele. 

- n ultimii 4 ani DNA a obţinut cele mai bune rezultate, peste 70 de demnitari au fost trimişi în judecată, 2 premieri, 11 ministri restul senatori şi deputaţi.

- Este o coincidenţă că în ultima perioadă s-au pronunţat condamnări pentru inculpaţi dintr-un anumit partid politic? Întreb.

- Nu cred că acest atac e întâmplător. Asistăm la un festival al inculpaţilor. Acest atac nu e despre Kovesi, vizează îngenuncherea statului român şi umilirea cetăşenilor. Justiţia e sub un asalt. 

Despre înregistrările prezentate de DNA - nu vă confirm dacă este o autorizare a judecătorului sau nu. Există şi alte mijloace. Putem decide ce informaţii sunt sau nu publice. Este un dosar în lucru, colegul care face ancheta va decide ce probe va folosi. 

- Despre înregistrările cu Onea şi Negulescu - Sunt supoziţii. Neg în totalitate. Nu am avut nicio discuţie cu procurorul Negulescu sau cu Vlad Cosma. Probabil sunt făcute la Parchetul Curţii de Apel.

- De câte ori a denunţat Vlad Cosma şi a primit reducerea la jumătate a pedepsei, de ce a primit martor cu identitate protejată? Vă veţi da demisia? - A venit din proprie iniţiativă. Nu pot să vă confirm în câte dosare a primit identitate protejată. Într-un dosar, cel discutat în ultimele zile, a avut identitate protejată.

- Nu e vorba de Kovesi, e vorba de asaltul asupra justiţiei. Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. 

- De câte ori a denunţat Vlad Cosma şi a primit reducerea la jumătate a pedepsei, de ce a primit martor cu identitate protejată? Vă veţi da demisia? - A venit din proprie iniţiativă. Nu pot să vă confirm în câte dosare a primit identitate protejată. Într-un dosar, cel discutat în ultimele zile, a avut identitate protejată.

- Nu e vorba de Kovesi, e vorba de asaltul asupra justiţiei. Nu am niciun motiv să-mi dau demisia.

- Aţi fost acasă la Sebastian Ghiţă? - E momentul să-mi rezerv dreptul să nu răspund la afirmaţiile mincinoase ale inculpaţilor. 

 - Înregistrările arată că e vorba despre alt dosar? - Eu mă refer la dosarul la care Mircea Cosma şi Vlad Cosma au fost trimisi in judecată. În dosarul despre care se face vorbire este o verificare a Inspecţiei Judiciare în curs. Am spus că procurorii nu falsifică probe, dacă concluzia IJ e alta, o să vedem.

- Deocamdată, nu am nicio certitudine că aceste înegistrări sunt reale. Faptul că un inculpat acuză un procuror, nu înseamnă că sunt adevărate.

-În momentul în care au apărut aceste înregistrări, am cerut explicaţii în scris.

- Câteodată avem procurori care nu respectă legea, dar luăm măsuri imediat. Eu le răspund oamenilor, nu inculpaţilor.

-Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Justiţiei, nu mi-a cerut nicio informare. Dacă sunt în această funcţie, sunt pregătită pentru această funcţie Dl ministru are competenţa de a face o propunere de revocare. Nu a cerut nimeni o informare despre această situaţie. 

- Singurele explicaţii pe care eu le-am dat au fost către procurorul general al României, legea nu prevede alte proceduri, si Inspecţiei Judiciare

- Aţi avut discuţii cu preşedintele României? Nu am avut discuţii nici cu preşedintele României, nici cu ministrul Justiţiei, ci doar cu procurorii de la Ploieşti şi cu procurorul general al României căruia i-am trimis o informare


Totul a început, duminică seara, cu procuroarea DNA, Mihaiela Iorga, care a acuzat-o pe şefa Direcţiei de dirijarea dosarelor.

Au urmat dezvăluirile fostului deputat PSD Vlad Cosma care a făcut publice înregistrări cu procurori DNA Ploieşti care i-ar fi falsificat dosare.

În final, Sebastian Ghiţă, în prima intervenţie publică de la fuga din ţară, a susţinut că Laura Codruţa Kovesi, care pe vremuri venea la el acasă, conduce un sistem represiv.  DNA s-a apărat susţinând că este victima unei manipulări şi a unor încercări de şantajare a procurorilor, prezentând stenogramele unor discuţii cu asa-zişi mesageri ai lui Vlad Cosma.

Scandalul a repus pe tapet posibilitatea revocării Laurei Codruţa Kovesi. Ministrul Justiţiei a fost chemat de urgenţă în ţară de premierul Viorica Dăncilă după casacada de acuzaţii la dresa DNA şi a şefei acesteia, iar mai mulţi lideri PSD, între care Codrin Ştefănescu şi Şerban Nicolae, au cerut demiterea imediată. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici