Violeta Alexandru, despre românii care au plecat să lucreze în străinătate: Majoritatea au mers pe cont propriu, nu prin agenţii. Nu am primit multe sesizări

  • Ministrul Muncii spune că majoritatea oamenilor care au plecat la muncă în străinătate, în ultima perioadă, au plecat pe cont propriu, nu prin agenţii de plasare a forţei de muncă
  • Ea a afirmat, în cadrul audierii sale din Parlament, că numărul sesizărilor primite de la ambasade este foarte mic, spre deosebire de cum este prezentată situaţia public
  • Violeta Alexandru subliniază că a încercat să informeze oamenii, prin ample campanii de informare, despre oportunităţile de muncă din fiecare ţară
728 afișări
Imaginea articolului Violeta Alexandru, despre românii care au plecat să lucreze în străinătate: Majoritatea au mers pe cont propriu, nu prin agenţii. Nu am primit multe sesizări

Violeta Alexandru, despre românii care au plecat să lucreze în străinătate: Majoritatea au mers pe cont propriu, nu prin agenţii. Nu am primit multe sesizări

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus luni, în cadrul audierii sale din Parlament, că majoritatea celor ce au plecat la muncă în afară, în perioada aceasta, au plecat pe cont propriu, nu prin agenţii de plasare a forţei de muncă. Ea spune că numărul sesizărilor primite de la ambasade e foarte mic, situaţia nu e aşa gravă cum e prezentată public.

„Din păcate, cei 30.000 care au plecat avion-tren şi cei 4.000 cu mijloace proprii, mă refer la românii care au plecat în această perioadă să muncească în străinătate, cvasimajoritatea lor nu au plecat prin agenţii de plasare a forţei de muncă, dar nu constituie o problemă în sine. Sunt în contact cu angajatorii de foarte mulţi ani, patru-cinci ani, sunt foarte mulţumiţi de condiţiile de muncă oferite, respectiv au invitat alături de ei alţi membri ai familiei, respectiv rude, şi au plecat prin contacte directe cu angajatorii din ţările respective, în cazul de faţă, Germania”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în cadrul audierii sale din Parlament.

Ministrul a transmis că Guvernul României se ocupă cu aceeaşi seriozitate de condiţiile de muncă din România şi de plecarea celor care decid să lucreze în afara ţării. Aceasta a mai spus că Guvernul îşi va îndeplini datoria de a se asigura că aceia care pleacă au forme legale.

„Am făcut verificări cu Ministerul Muncii din Germania, pentru a mă asigura că din partea angajatorilor germani sunt chemaţi la muncă prin forme legale şi sunt. Pentru aceste agenţii de plasare a forţei de muncă, activitatea mea de verificare îmi arată că în unele situaţii au fost înregistrate nereguli care au fost sancţionate ferm de Inspectoratele teritoriale de muncă. Calea prin care se rezolvă e verificarea prin Inspectoratele teritoriale de muncă”, argumentează Violeta Alexandru.

Ea a subliniat că e dreptul românilor să-şi negocieze contractul şi că nu pot fi obligaţi să muncească prin agenţiile de plasare a forţei de muncă. Ministrul a afirmat că autorităţile le-au pus la dispoziţie celor care pleacă informaţii legate de situaţiile de muncă din fiecare ţară, pentru fiecare zbor.

„(...) dar le-am pus la dispoziţiile toate informaţiile, cum e mai bine să procedeze în situaţiile respective, printr-o amplă campanie de comunicare. M-am dus personal ca să mă asigur că se fac lucrurile serios. Se lucrează prin Poliţia de frontieră, prin împărţirea unor pliante personalizate pe fiecare ţară. Fiecare zbor are câte un model de pliant adaptat situaţiei din ţara respectivă, material cumulat cu linia verde pe care am deschis-o la Inspecţia Muncii”, argumentează aceasta.

Potrivit ministrului Muncii, şi cei care lucrează de acasă pot face sesizări la nspecţia Muncii, dacă îmtâmpină probleme.

Violeta Alexandru a declarat că verifică zilnic stadiul sesizărilor şi că numărul celor primite de la ambasade şi consulate e foarte mic, în ciuda informaţiilor îngrijorătoare din spaţiul public.

„Ştiu că nu e la îndemână să faci sesizări când te loveşti de o problemă. Vă spuneam doar că nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă”, a spus ministrul. 

Audierea are ca temă modul în care a fost gestionată deplasarea unor lucrători români în străinătate, în perioada stării de urgenţă decretată pe teritoriul României, în contextul pandemiei COVID -19.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici