Virgil Măgureanu, întrebat dacă este acuzat de crime împotriva umanităţii: Este o întrebare neroadă

Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a ajuns, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat în dosarul mineriadei din iunie 1990. La ieşirea de la PICCJ, Măgureanu a declarat că este bine că s-au reluat cercetările în dosarul Mineriadei şi că va da declaraţii despre cele întâmplate, "cu răspunderea fiecăruia", iar întrebat dacă este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, a spus: "Este o întrebare neroadă".

1401 afișări
Imaginea articolului Virgil Măgureanu, întrebat dacă este acuzat de crime împotriva umanităţii: Este o întrebare neroadă

Virgil Măgureanu, audiat şi el la Parchetul instanţei supreme în dosarul mineriadei

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu a spus, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde a stat aproape două ore, nu este atribuţia lui să reconstituie adevărul în cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar poate să contribuie şi să dea declaraţii care să ajute la reconstituirea faptelor.

"Este benefic că s-au reluat cercetările. Este singura declaraţie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atribuţia mea să reconstitui adevărul, să contribui la asta, pot să fac. Vom da declaraţii în legătură cu toate câte s-au întâmplat, cu răspunderile fiecăruia, după încheierea tuturor cercetărilor. Nu putem substitui nici instanţa şi nici factorii care sunt obligaţi să reconstituie faptele", a declarat Măgureanu.

Întrebat dacă este acuzat tot de infracţiuni contra umanităţii, la fel ca şi Ion Iliescu, Măgureanu a spus: "Asta este o întrebare de-a dreptul neroadă".

Virgil Măgureanu a ajuns la Parchetul instanţei supreme în jurul orei 10.10.

La ora transmiterii acestei ştiri, la Parchetul instanţei supreme se află şi fostul preşedinte Ion Iliescu, care este audiat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare din PICCJ în dosarul mineriadei, redeschis în luna martie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Parchetul ICCJ a anunţat, miercuri dimineaţă, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici