Vitalie Proca, condamnat la 12 ani şi şase luni de închisoare, pentru atentatul din 2012 din Vitan

Asasinul plătit de fraţii Mararu, Vitalie Proca, care l-a împuşcat în 2012, în cartierul Vitan, pe Răzvan Isăilă, confundându-l cu ţinta lui, Ioan Dumitru Mironescu, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 12 ani şi şase luni de închisoare.

4746 afișări
Imaginea articolului Vitalie Proca, condamnat la 12 ani şi şase luni de închisoare, pentru atentatul din 2012 din Vitan

Vitalie Proca, condamnat la 12 ani şi şase luni de închisoare, pentru atentatul din 2012 din Vitan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au mai decis ca Vitalie Proca, cetăţean moldovean, să fie expulzat după executarea pedepsei.

Totodată el trebuie să îi plătească 20.000 de euro daune materiale şi 200.000 de euro daune morale lui Răzvan Isăilă, pe care l-a împuşcat de mai multe ori cu un pistol mitralieră, în 2012, în faţa locuinţei sale din Capitală.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel. Până la o decizie definitivă, Proca rămâne în arest, unde se află din noiembrie 2013.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, doi lideri interlopi din Piatra Neamţ, l-au angajat pe Vitalie Proca, pentru a-l ucide pe rivalul lor, Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu şi l-a împuşcat pe un anume Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3, din cartierul Vitan.

"În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară - un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 - asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare", au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie 2012 a ieşit din România, prin vama Sculeni.

Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Vitalie Proca a fost extrădat din Moscova în 18 noiembrie 2013, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă.

În aprilie anul trecut, fraţii Anton-Bogdan şi Nicolae-Răzvan Mararu au fost condamnaţi, marţi, la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, în legătură cu atentatul din cartierul bucureştean Vitan, ei fiind obligaţi de instanţă să achite daune morale de 300.000 de euro şi despăgubiri materiale de 20.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici