Vlădescu este profund dezamăgit pentru TVA şi spune că cei care plâng pensionarii sunt inconştienţi

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, sâmbătă, că majorarea TVA i-a produs o "profundă dezamăgire" şi a sugerat că măsura a fost luată şi din cauza "inconştienţilor care le plîng de milă pensionarilor", neînţelegînd că sistemul de pensii trebuie urgent reformat şi echilibrat.

19 afișări
Imaginea articolului Vlădescu este profund dezamăgit pentru TVA şi spune că cei care plâng pensionarii sunt inconştienţi

Vlădescu este profund dezamăgit pentru TVA şi spune că cei care plâng pensionarii sunt inconştienţi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Dincolo de calmul pe care l-a menţionat domnul prim-ministru vis-a-vis de felul în care trebuie să lucrăm în acest moment, eu nu pot să îmi ascund profunda dezamăgire pentru faptul că azi majorăm TVA. Aşa cum a spus şi domnul prim-ministru, această măsură este una pe care în niciun caz nu o considerăm cea mai bună pentru România în momentul de faţă. Am avut un program în care făceam chirurgie, operam acolo unde era problema, unde au fost excesele, operam acolo unde bugetul României o luase razna şi acest lucru nu ne-a fost permis", a spus Vlădescu.

Potrivit ministrului, Guvernul a fost pus în imposibilitatea ajustării bugetului de stat la capitolele nesustenabile pe termen lung din cauza cheltuielilor care au crescut "absolut iraţional", în doi ani, cu 55% în ceea ce priveşte salariile şi cu 75% pensiile.

"În loc să putem face acest lucru, care este un atribut al Guvernului, această capacitate ne-a fost luată şi suntem în situaţia în care majorăm taxele. S-a spus în presă «Apocalipsa taxelor», nu este expresia mea, este expresia mass-media", a arătat Vlădescu.

În opinia acestuia, majorarea TVA este o măsură nedorită de Executiv care va afecta "pe toată lumea", inclusiv sectorul economic de la care se aştepta o relansare anul acesta şi anul viitor, dar a fost luată pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice a ţării, precum şi pentru finanţarea statului.

Sebastian Vlădescu a precizat că sistemul de pensii trebuie reformat şi echilibrat cât mai curând, altfel tendinţa creşterii transferului de fonduri de la bugetul de stat la bugetul de pensii se va menţine, iar de la 2% din PIB, cât este în prezent, în doi ani va ajunge la 5% din PIB în următorii ani.

"Această tendinţă trebuie stopată. În niciun caz nu vom ajunge imediat la un buget echilibrat, dar măcar tendinţa creşterii procentului din PIB care se transferă trebuie stopată. Şi asta cred că este o problemă de responsabilitate politică, a tuturor, inclusiv a celora care le plâng astăzi de milă pensionarilor. Le plâng de milă pentru că sunt inconştienţi", a conchis ministrul Finanţelor.

Guvernul a decis sâmbătă creşterea TVA de la 19% la 24%, de la 1 iulie, fără a majora şi cota unică de impozitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici