Vlădescu vrea o dezbatere pe tema impozitării pensiilor

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a lansat spre dezbatere publică ideea impozitării pensiilor, argumentând că aceasta sunt scutite de taxe atât la momentul plăţii, cât şi la încasarea veniturilor, şi consideră că este necesară o regândire a întregului sistem fiscal.

54 afișări
Imaginea articolului Vlădescu vrea o dezbatere pe tema impozitării pensiilor

Vlădescu vrea o dezbatere pe tema impozitării pensiilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează. Că de aia funcţionează statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB. Aş vrea să devină dezbatere publică: trei milioane şi ceva de plătitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%", a afirmt Vlădescu, într-un interviu acordat money.ro.

El a explicat că impozitarea pensiilor nu ar rezolva problemele fiscalităţii româneşti, fiind nevoie de un sistem "foarte coerent de taxe şi impozite".

"Asta nu se face cu un singur lucru, ci prin modernizarea întregului sistem", a continuat Vlădescu.

El a exemplificat că beneficiarii sistemului de asigurări de sănătate sunt 18 milioane, faţă de numai trei milioane care contribuie. În opinia lui Vlădescu, sunt foarte multe categorii sociale exceptate de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate.

"Acolo iar este o sursă importantă de venituri. Impozitele pe proprietate în Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se plătesc...", a spus ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, Vlădescu dă asigurări că în acest an sistemul de taxe si impozite rămâne neschimbat, cu excepţia impozitului minim, care va fi transformat în impozit forfetar.

"Va fi aplicat doar în acele domenii cu risc de evaziune foarte mare (...) în rest nu se schimbă nimic", a afirmat ministrul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici