Wess Mitchell, adjunctul secretarului de Stat SUA pentru Europa: România nu e singură în lupta anticorupţie/ Lupta anticorupţie este un “maraton”, nu un “sprint” | FOTO

Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, a spus, luni, că România a construit un sistem judiciar puternic şi instituţii anticorupţie, la care victimele comunismului nu au visat. Mitchell a precizat că economia României este printre cele mai dinamice din Europa.

881 afișări
Imaginea articolului Wess Mitchell, adjunctul secretarului de Stat SUA pentru Europa: România nu e singură în lupta anticorupţie/ Lupta anticorupţie este un “maraton”, nu un “sprint” | FOTO

Wess Mitchell, adjunctul secretarului de Stat SUA pentru Europa: România nu e singură în lupta anticorupţie/ Lupta anticorupţie este un “maraton”, nu un “sprint” | FOTO

“România a ales să se dezvolte fără corupţie aderând astfel la Uniunea Europeană. În ultimii ani, România a făcut paşi de o amploare istorică în această luptă. România este un exemplu de succes al democraţiei şi ea (n.r. - România) trebuie să ştie că nu este singură în această luptă. Fiecare ţară din lume trebuie să lupte cu corupţia, iar România ştie din perioada comunistă cât de periculoasă este corupţia. De asemenea, România a adoptat o tradiţie în ceea ce priveşte lupta anticoruptie, gestionată de un sistem judiciar puternic şi instituţii anticorupţie la care victimele din perioada comunismului nici nu ar fi putut visa. După după cum se ştie, lupta cu corupţia are nevoie de o bază legislativă eficientă. România demonstrează că este curajoasă în urma evenimentelor din 1999. Mai are nevoie de legi, sistem judiciar bun şi lideri puternici şi curajoşi în instituţiile statului, care să asigure că legile rămân superioare politicienilor, precum şi Constituţia care spune că nimeni nu este deasupra legii. (...) Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus şi va spune că susţine România în lupta cu corupţia“, a declarat adjunctul secretarului de Stat al Statelor Unite pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, aflat la Bucureşti pentru cea de-a şasea reuniune a Dialogului de Parteneriat Strategic SUA - România.

Wess Mitchell a mai spus că progresul înregistrat de ţara noastră în combaterea corupţiei e impresionant.

"Progresul înregistrat de România în combaterea corupţiei e impresionant. Îl aplaudăm şi vă încurajăm să continuaţi pentru că aşa eliminaţi vulnerabilităţile pe care puteri ostile le-ar folosi pentru a va submina statul din interior", a mai declarat Mitchell.

Totodată, adjunctul secretarului de Stat al Statelor Unite pentru Europa şi Eurasia susţine că economia României s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, iar antreprenorii străini vor să investească în ţara noastră.

"Astăzi, România este membră NATO şi face parte din Uniunea Europeană, PIB-ul este 187 miliarde de dolari, venitul cetăţeanului simplu s-a mărit aproape de 5 ori şi economia ţării este aproape cea mai dinamică din Europa, cu creşteri de aproape 7% anul trecut. (...) Progresul pe care România l-a arătat este evident în dezvoltarea statului, dar şi în încrederea companiilor străine care investesc şi care vor să investească în continuare. Vrem ca România să continue pe acest drum pentru binele oamenilor, dar şi pentru că este un model pentru ţările din regiune. Noi încurajam şi susţinem progresul României în această luptă”, a adăugat adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia.

De asemenea, oficialul american a precizat că România este un aliat strategic important pentru Statele Unite, prezentându-şi recunoştinţa faţă de familiile soldaţilor români răniţi în cadrul misiunilor.

“România este un aliat strategic important şi apropiat al Statelor Unite, soldaţii români au servit alături de cei americani în Afganistan si Irak şi vreau să mulţumesc pe această cale, ca reprezentant al poporului american, tuturor românilor pentru sacrificiile făcute în cadrul susţinerii cauzelor comune (n.r. - misiunilor). Vreau să-mi prezint recunoştinţa faţă de familiile celor opt soldaţi români care au fost răniţi în cadrul misiunilor”, a adăugat Mitchell.

Lupta anticorupţie este un “maraton”, nu un “sprint”

Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, a declarat, luni, că lupta anticorupţie este un “maraton”, nu un “sprint” şi susţine că România are instituţii puternice anticorupţie care sunt un model.

“Lupta anticorupţie este un maraton, nu un sprint. Consider că România este într-un moment important în interiorul acestui maraton şi am încredere în instituţiile din România şi în liderii români că vor face ce este corect. România are instituţii puternice anticorupţie, care sunt şi un model de inspiraţie pentru toţi românii, astfel asigurând viitorul democraţiei. Este un adevărat progres şi nu dorim sa vedem că facem paşi înapoi”, a declarat Wess Mitchell.

Adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia spune că este necesar ca România să adopte şi o lege prin care încurajeze investiţiile străine. De asemenea, Wess Mitchell afirmă că urmează să se întâlnească cu oficialii din ţara noastră pentru a discuta despre cooperarea dintre România şi Statele Unite, care vizează domeniul securităţii, energiei şi comerţului.

“Dată fiind atât poziţia geografică, cât şi abundenţa resurselor sale, România este o componentă crucială a securităţii energetice a Europei. România nu are doar resurse naturale, dar şi o adevărată oportunitate de a susţine securitatea energetică a Europeri din partea de Sud-Est, dar şi diversificarea în Europa. (...) Mâine vom avea o întrunire romano-american, în care vom dezbate cooperarea existentă şi consistentă dintre România şi SUA, care vizează domeniile securitatii, energiei şi comerţului şi vom căuta metode pentru a extinde cooperarea în zilele care urmează. Urmărim îndeaproape tot ce se întâmplă şi sperăm că Parlamentul din România va adopta o lege offshore prin care să încurajeze investiţiile prin mecanismele taxei dar şi cum este structurată. Cred că pentru România, ar fi o soluţie pe termen lung să susţină securitatea energetică în Uniunea Europeană”, a adăugat adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici