WWF România: Cerem recensământul urşilor şi identificarea rutelor de migraţie, pentru a avertiza localnicii

Preşedintele WWF România, Magor Csibi, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că trebuie făcut un recensământ al populaţiei de urşi şi identificate habitatele şi rutele de migraţie ale acestor animale, pentru ca turiştii şi localnicii să fie avertizaţi şi să nu mai existe situaţii ca cea din Dâmboviţa.

227 afișări
Imaginea articolului WWF România: Cerem recensământul urşilor şi identificarea rutelor de migraţie, pentru a avertiza localnicii

WWF: Cerem recensământul urşilor şi identificarea rutelor de migraţie, pentru a avertiza localnicii (Imagine: www.panda.org)

Magor Csibi a spus că de câteva săptămâni există astfel de cazuri, pe care nu ar trebui să le vedem într-o ţară în care gestiunea pădurilor şi fondurilor de vânătoare este una normală.

El a mai spus că WWF (World Wide Fund) România a ridicat serioase semne de întrebare încă din urmă cu două săptămâni, când au identificat un caz de braconaj în Maramureş cu un urs pe care îl aveau sub monitorizare.

"Cerem de foarte multă vreme un recensământ al populaţiei de urşi, să ştim care sunt rutele lor de migraţie, habitatele lor", a declarat Magor Csibi.

El a precizat că 65 la sută din populaţia de urşi din Europa se regăseşte în România.

Preşedintele WWF România a mai arătat că în perioada aceasta pădurile sunt curăţate de hrană, sunt prezenţi turişti în fiecare zi, punându-se o presiune foarte mare pe urşi.

"Nu urşii se apropie prea mult de oameni, noi ne apropiem prea mult de urs cu toate dezvoltările urbane. Este vorba şi de o proastă gestionare a deşeurilor, care încurajează urşii să iasă din pădure. Nu vrem să învăţăm urşii să intre în oraşe în sate. Dacă ne comparăm cu Amercia de Nord, acolo unde funcţionează parcurile sunt două astfel de accidente pe an", a spus Magor Csibi

El a atras atenţia că sunt voci care spun că sunt prea mulţi urşi în România, însă, având în vedere gestiunea actuală a pădurilor şi fondurilor de vânătoare, "este meritul acestor animale că au reuşit să stea atâta timp departe de zonele locuite".

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că, din informaţiile sale, numărul de urşi este mai mare decât cel stabilit de standardele europene, pe fondul de vânătoare din Dâmboviţa unde au avut loc incidentele din ultimele zile, ea afirmând că trebuie găsită rapid o soluţie pentru relocarea urşilor.

Rovana Plumb a spus că de luni au început verificările pe toate fondurile de vânătoare din ţară, iar din informaţiile pe care le deţine, există fonduri de vânătoare unde populaţia de urşi este mai mare decât norma stabilită.

Ministrul a precizat că trebuie schimbate criteriile în baza cărora are loc recensământul animalelor de pe fondurile de vânătoare.

"Este un proiect în derulare pentru a identifica un criteriu mai clar pentru recensământul urşilor, pentru că pe cel pe care funcţionăm nu avem rezultate foarte clare privind populaţia de urşi. Acest proiect va fi finalizat într-o perioadă foarte scurtă", a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului, pentru rezolvarea acestei situaţii există două variante - relocarea urşilor în alte fonduri naţionale sau relocarea într-un alt stat membru UE.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a spus că a fost depăşit "numărul optim de urşi de pe fondurile de vânătoare" din judeţ şi că au fost făcut demersuri pentru a fi împuşcate animalele, însă trebuie acordul Ministerului Mediului.

Un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localităţi învecinate.

Victima este un bărbat în vârstă de 64 de ani, incidentul având loc în jurul orei 8.00, într-o zonă izolată, cu acces dificil, aflată în apropierea pădurii.

Prefectul de Dâmboviţa, Dragoş Rusu, spune că în acest caz este vorba despre braconaj, după ce animalul rămăsese prins într-un laţ şi rănit, incidentul având loc la o distanţă de 6-7 kilometri de localitatea Moroieni, pe dealurile din zonă.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacaţi, sâmbătă, de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe faţă, la gât, la picioare şi la coapse. Iniţial, femeia a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, iar cursul serii, a fost transferată, cu o ambulanţă, la Spitalul de Arşi din Bucureşti, unde a fost supunsă unor intervenţii chirurgicale.

Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ şase ore, în judeţul Dâmboviţa, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localităţi fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat şi un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă maşină. Acesta a suferit leziuni pe spate şi la faţă.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împuşcat ursul la marginea localităţii Pietroşiţa, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, Sandu Tolea, susţinând că este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat. În aceste condiţii, a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porţiune de 10 kilometri şi o zonă de protecţie pe o porţiune de 30 de kilometri.

Fondul de vânătoare din zona Pietroşiţa unde au avut loc incidentele din ultimele zile este administrat de către "Asociaţia de vânătoare şi pescuit Dunărea 2007" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici