Zalău: Şapte angajaţi ai E.On Gaz, trimişi în judecată în cazul exploziei din septembrie 2007

Şapte angajaţi ai E.On Gaz, sucursala Zalău, au fost trimişi în judecată după ce procurorii sălăjeni au finalizat ancheta în cazul exploziei produse în septembrie 2007 într-un bloc din Zalău, în urma căreia două persoane au murit, iar 19 familii au rămas fără locuinţe.

319 afișări
Imaginea articolului Zalău: Şapte angajaţi ai E.On Gaz, trimişi în judecată în cazul exploziei din septembrie 2007

Zalău: Şapte angajaţi ai E.On Gaz, trimişi în judecată în cazul exploziei din septembrie 2007 (Imagine 14.09.2007: Mediafax Foto)

Procurorul şef al secţiei de Cercetare şi Urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, Rodica Vaida Pece, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că dintre inculpaţi, trei au făcut parte din conducerea E.On Gaz, sucursala Zalău, iar ceilalţi patru sunt angajaţi ai aceleiaşi sucursale.

"Soluţionarea acestei anchete a fost rezultatul unei munci în echipă. S-a dispus trimiterea în judecată a şapte din cele 13 persoane angajate ale E.On Gaz, sucursala Zalău, care au fost cercetate având calitatea de învinuiţi. Din cele şapte persoane trimise în judecată, trei au făcut parte din conducerea E.On Gaz, sucursala Zalău, iar ceilalţi patru sunt angajaţi ai aceleiaşi sucursale, având atribuţii de a detecta scurgerile de gaz sau defecţiunile pe conducte", a spus procurorul Rodica Vaida Pece.

Potrivit sursei citate, cele şapte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă a celor două persoane decedate în explozie, distrugere din culpă a bunurilor şi a apartamentelor foştilor locatari din blocul E24 – 19 infracţiuni, distrugere din culpă a unor bunuri şi autoturisme a locatarilor din blocul vecin E15 ca urmare a suflului exploziei – şapte infracţiuni, vătămare corporală din culpă a victimei ce a rămas cu invaliditate permanentă (minora a cărei soră a decedat în urma exoloziei- n.r.) şi vătămare corporală din culpă – cinci infracţiuni, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare după explozie.

Procurorul a afirmat că expertiza judiciară dispusă în acest caz şi rapoartele experţilor au stabilit că explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradală.

"Martorii au spus că de doi ani mirosea a gaz metan în zonă. Experţii au confirmat că scurgerile de gaz au provenit din conducta stradală. Aşa se explică prezenţa gazului timp de 21 de zile sub carosabilul ce trecea prin faţa blocului E24", a spus Vaida Pece.

Procurorul a spus că doar şase din cei şapte angajaţi trimişi în judecată au fost acuzaţi de infracţiunile amintite anterior. Cea de-a şaptea persoană a fost trimisă în judecată pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.

"În 14 septembrie, în timp ce era în concediu, această persoană a venit la faţa locului şi a făcut măsurători, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de măsurare incorect. I s-a atras atenţia să folosească aparatul corect în repetate rânduri, dar nu s-a conformat", a spus procurorul.

De asemenea, din cele trei persoane trimise în judecată care au făcut parte din conducerea E.On Gaz, sucursala Zalău, la vremea exploziei, două nu mai sunt în prezent angajate la această companie.

Foştii locatari ai blocului E24 s-au constituit parte civilă în acest caz, cerând contravaloarea apartamentelor şi a bunurilor distruse în explozie, precum şi 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei până la data recuperării prejudiciului.

În temeiul art. 1000, alin. 3 din Codul Civil, E.On Gaz a fost trecut ca parte responsabilă în cazul exploziei de la Zalău.

În anchetă a fost nevoie de administrarea unui număr foarte mare de probe, de la Zalău, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş.

Cazul de se va judeca la Judecătoria Zalău, iar data primei înfăţişări va fi stabilită aleatoriu, în mod computerizat.

O explozie puternică s-a produs, în 14 septembrie 2007, în Blocul E24 din cartierul Dumbrava din Zalău, din cauza unei fisuri în conducta de gaz şi a acumulării de gaze în subsol, incidentul soldându-se cu doi morţi şi nouă răniţi.

Locatarii s-au plâns că au început să semnaleze scurgerile de gaze încă din urmă cu doi ani, însă nu a fost luată nici o măsură pentru a remedia situaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici