Zăpadă de 81 de cm şi risc de avalanşe în Bucegi şi Făgăraş

Stratul de zăpadă format pe munţi după ninsorile căzute în ultimele zile măsoară până la 81 de centimetri, iar în zonele de abrupt din Masivul Bucegi şi Munţii Făgăraş există risc de producere a unor avalanşe, avertizează salvamontiştii.

15 afișări
Imaginea articolului Zăpadă de 81 de cm şi risc de avalanşe în Bucegi şi Făgăraş

Zăpadă de 81 de cm şi risc de avalanşe în Bucegi şi Făgăraş (Imagine: Mediafax Foto)

În urma ninsorilor căzute în ultimele zile, stratul de zăpadă din munţi măsoară între 27 şi 81 de centimetri, iar în zonele de abrupt există risc de producere a unor avalanşe.

Conform datelor furnizate luni de meteorologii centrului de la Sibiu, în urma precipitaţiilor sub formă de ninsoare căzute în ultimele zile la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 81 de centimetri, la Predeal acesta este de 35 de centimetri, pe Postăvaru şi la Sinaia zăpada atinge 30 de centimetri, iar la Fundata şi Vârful Omu stratul de omăt măsoară 28, respectiv 27 de centimetri.

Salvamontiştii avertizează că în zonele de abrupt din Bucegi şi Făgăraş există risc de producere a unor avalanşe. De altfel, unii dintre salvatorii montani care au participat luni la acţiunea de căutare a doi turişti daţi dispăruţi în Bucegi au fost surprinşi de două avalanşe, ei fiind salvaţi de către colegii lor.

Salvatorii montani le reamintesc turiştilor că toate traseele turistice din Bucegi au fost închise joia trecută, accesul pe traseele din Munţii Făgăraş fiind interzis începând de sâmbătă, când în zonă a început să ningă abundent.

Traseele turistice vor fi redeschise accesului turiştilor la 1 aprilie, însă, în funcţie de condiţiile meteo, accesul pe aceste trasee ar putea fi interzis şi după această dată.

Conducerea Serviciului Salvamont Argeş a confirmat, luni, că în Munţii Făgăraşului există risc de gradul 3 de producere a avalanşelor. Potrivit lui Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş, Autoritatea Naţională de Meteorologie a emis o avertizare în care se arată că din cauza căderilor de zăpadă din ultimele zile, "fără coeziune în strat", a apărut riscul de declanşare a avalanşelor pentru următoarea perioadă.

"În masivul Făgăraş, zona Cota 2000 - Bâlea Lac, din cauza vântului care suflă cu peste 80 km/h s-au format troiene de peste un metru. Având în vedere condiţiile date, traseul principal de creastă, precum şi traseele turistice care acced în creasta Masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise. Rămân deschise traseele pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Mâlita, Picuiata, Ghitu şi în Masivul Iezer Păpuşa, cu obligativitatea turiştilor de a folosi echipamentul de iarnă: colţari, pioleţi, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse", a declarat Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş.

Sănduloiu a mai precizat că pe scala europeană de risc de avalanşă există 5 grade de pericol, risc redus, risc moderat, risc însemnat, risc mare şi risc foarte mare. La risc însemnat, pe numeroase pante suficient de înclinate, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat, declanşările sunt posibile chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări şi pe numeroase pante. În anumite situaţii, sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar avalanşe mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici