Zece mii de credincioşi, la slujba de Bobotează, pe faleza Cazinoului din Constanţa / Zeci de tineri au sărit în mare pentru a recupera cele trei cruci | FOTO

Aproximativ 10.000 de oameni au mers, sâmbătă, pe faleza Cazonului din Constanţa, unde Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de sfinţire a apei, apoi, conform tradiţiei, a aruncat trei cruci în mare, acestea fiind recuperate de tinerii curajoşi.

891 afișări
Imaginea articolului Zece mii de credincioşi, la slujba de Bobotează, pe faleza Cazinoului din Constanţa / Zeci de tineri au sărit în mare pentru a recupera cele trei cruci | FOTO

Zece mii de credincioşi, la slujba de sfinţire a apei, pe faleza Cazinoului din Constanţa

Credincioşii au mers de dimineaţă la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, unde ÎPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului. După slujbă, în jurul orei 11.15, clerul şi credincioşii au pornit în procesiune spre faleza Cazinoului, unde a fost oficiată slujba de sfinţire a apelor. Aici a fost formată, încă de vineri, Crucea Sfântului Andrei, din 150.000 de pet-uri cu apă sfinţită, care au fost apoi împărţite de jandarmi celor prezenţi. Tot acolo se afla şi o altă cruce, sculptată în gheaţă.

Muzica Militară a Forţelor Navale şi Garda de Onoare au însoţit procesiunea spre faleza Cazinoului, iar două ambarcaţiuni şi un echipaj format din şase militari şi 10 scafandri înotători din structurile Centrului de Scafandri au asigurat desfăşurare în condiţii bune a ceremonialului de binecuvântare şi sfinţire a apelor.

Arhiepiscopul Tomisului a sfinţit apa din mai multe bidoane mari, din lemn, aflate într-un alai de care trase de boi şi măgăruşi.

După ceremonia de la malul mării, alaiul a plecat în procesiune pe străzile oraşului pentru a împărţi Agheasma Mare şi celor ce nu au reuşit să participe la slujba din Portul Tomis.

Conform tradiţiei, ÎPS Teodosie a aruncat în apa mării trei cruci - ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, pentru recuperarea cărora au sărit, de pe mai multe şalupe, zeci de tineri, între care şi o tânără în vârstă de 30 de ani, instructor de înot.

Deşi nu a prins niciuna dintre crucile aruncate în ape, ea s-a declarat bucuroasă şi mulţumită că a putut face acest lucru.

Miile de credincioşi prezenţi la slujbă au avut parte de o vreme frumoasă, „gerul Bobotezei” fiind înlocuit de o vreme de primăvară timpurie, termometrele urcând la peste 10 grade Celsius.

„Boboteaza anului 2018 este cu soare şi cu temperatură ridicată. Sigur, se vorbesc multe despre această temperatură, important este ca această temperatură ridicată să fie şi înăuntrul nostru, în sufletul nostru, o temperatură a credinţei curate şi înalte. (…) Nădăjduim că anul acesta va fi un an cu lumină şi cu bucurie, va fi un an bun, de belşug şi de sănătate. De aceea, vă doresc să aveţi parte de sănătate, bucurie, un an al luminii, înţelepciunii şi bucuriei”, le-a urat celor prezenţi IPS Teodosie.

Festivităţile de la malul mării s-au desfăşurat fără incidente deosebite, miile de credincioşi prezenţi fiind vegheaţi de jandarmi şi poliţişti.

Peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“, dar şi şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţiei Locale, au asigurat măsurile de ordine publică la ceremonia religioasă.

De asemenea, jandarmii au asigurat şi paza celor 150.000 de sticle cu apă sfinţită pregătite de vineri pe faleza Cazinoului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici