Zeci de case inundate, poduri rupte şi drumuri impracticabile, după două zile de ploi

Câteva zeci de locuinţe şi gospodării au fost inundate în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Botoşani în urma ploilor din ultimele zile, în alte zone consecinţele vremii rele fiind ruperea unor construcţii de apărare la inundaţii, a unor poduri sau chiar distrugerea unor porţiuni de drum.

86 afișări
Imaginea articolului Zeci de case inundate, poduri rupte şi drumuri impracticabile, după două zile de ploi

Zeci de case inundate, poduri rupte şi drumuri impracticabile, după două zile de ploi (Imagine: Cristiana Sabău/Mediafax Foto)

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă luni că, începând de vineri noapte, peste 80 de angajaţi ai instituţiei au încercat să prevină efectele inundaţiilor anunţate. Totuşi, deşi au intervenit cu 44 de utilaje şi au fost sprijiniţi de alţi circa 40 de membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, în şase judeţe ale ţării s-au produs pagube, unele chiar importante.

Astfel, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost inundate 31 de gospodării şi aproximativ o sută de hectare teren agricol. În plus, drumul comunal 37C este blocat între localităţile Spermezeu şi Şesuri Spermezeu Vale din cauza ruperii unui pod peste râul Ilişua, iar drumul comunal 40 este impracticabil pe o porţiune de 1,5 kilometri, între localităţile Zagra şi Aluniş. În comuna Zagra, drumul judeţean, deşi inundat pe o porţiune de doi kilometri, este practicabil. Drumul judeţean 171 s-a rupt însă pe o distanţă de 15 kilometri, în zona localităţii Lunca Borlesei, circulaţia fiind imposibilă încă, echipele de intervenţie lucrând pentru repararea acestuia.

În judeţul Botoşani au fost avariate 15 locuinţe şi inundate 1.695 de hectare de teren agricol.

În judeţul Maramureş au fost afectate 11 locuinţe, 73 de gospodării şi anexe, un sediu de instituţie, 58 de hectare de teren arabil, 67,5 hectare de păşuni şi fâneţe, două transformatoare electrice, şapte kilometri de reţele de canalizare, 35 de fântâni, 900 de metri de maluri de apărare, precum şi două porţiuni - care, adunate, însumează 1,2 kilometri - de drum naţional, dar şi 22 de kilometri de drum comunal, cinci poduri, 47 de podeţe şi trei traversări pietonale.

"Echipaje ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, ale Poliţiei Rutiere, Jandarmeriei, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, împreună cu membrii Comitetelor locale pentru Situaţii de Urgenţă, au acţionat pentru decolmatarea podurilor şi podeţelor, îndepărtarea apei din subsoluri şi beciuri, crearea de diguri din saci de nisip, precum şi pentru restricţionarea circulaţiei", se arată în comunicatul citat, în care se mai spune că în judeţul Maramureş nu mai există drumuri naţionale, judeţene sau străzi din localităţi care să fie blocate.

Şi în judeţul Suceava au fost probleme, fiind afectate trei drumuri comunale, o punte pietonală, 50 de metri de mal de apărare şi inundate cinci hectare teren agricol.

În judeţul Sălaj au fost inundate 19 gospodării, dar şi 95 de hectare de teren arabil, păşuni şi fâneţe, şase podeţe şi o porţiune de un kilometru de drum judeţean.

La Teleorman, singura problemă, potrivit celor de la ISU, a fost întreruperea curentului electric pentru o parte din locuitorii aşezărilor din judeţ.

Hidrologii au emis, luni după-amiază, o avertizare cod portocaliu şi cod galben în care anunţă că râurile din 11 judeţe din centrul, nordul şi vestul ţării ar putea provoca inundaţii, în urma ploilor prognozate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici