Zeci de mii de porci, omorâţi din cauza pestei porcine, în Timiş (VIDEO)

Directorul DSV Timiş, Ioan Jeleriu, a declarat că în judeţ, la o fermă care aparţine concernului american Smithfield, din localitatea Cenei, vor fi ucişi 20.000 de porci pentru că a apărut un focar de pestă porcină clasică, iar senatorul Ilie Sârbu acuză DSV de muşamalizarea cazului.

5 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de porci, omorâţi din cauza pestei porcine, în Timiş (VIDEO)

Zeci de mii de porci, omorâţi din cauza pestei porcine, în Timiş

            "Toate fermele sunt blocate, nu intră şi nu iese nimic până nu aflăm statusul de sănătate al fiecărei ferme. Vrem să vedem cum a ajuns pesta. Am blocat fermele ca să recoltăm sânge şi mostre de organe pentru a vedea care sunt problemele şi câte animale sunt bolnave. În momentul de faţă ştim că doar la Cenei sunt probleme, în următoarele zile inspectorii DSV Timiş vor merge etapizat, la toate fermele, pentru a şti ce problemă avem la nivelul fermelor", a declarat Ioan Jeleriu.
            Potrivit sursei citate, Smithfield are în judeţul Timiş 25 de ferme de porci, dar mai sunt altele şi în judeţele Arad şi Bihor, iar între aceste unităţi porcii sunt transferaţi în funcţie de vârsta animalelor.
            "Ei (Smithfield – n.r.) aduc porci într-o mişcare continuă. Au un circuit închis, din zona de reproducţie, maternitate, merg în zona de tineret, apoi în cele de îngrăşare unde ajung în final şi apoi merg spre abatorizare. Asta (ferma de la Cenei – n.r.) ar fi ultima fermă", a precizat Jeleriu, adăugând că virusul de pestă porcină clasică poate fi luat de la o altă fermă, dar ar fi putut fi contactat şi de la porcii mistreţi.
            "Noi trebuie să urmărim provenienţa virusului, poate să fi venit şi de la porci mistreţi, poate veni cu orice şi de oriunde, pentru că e liber în natură, trebuie să vedem unde au fost carenţe", a spus directorul DSV Timiş.
            Porcii care au virusul de pestă clasică din ferma de la Cenei vor fi sacrificaţi toţi, adică 20.000 de animale, pentru a putea fi înschis focarul.
            "Sunt în discuţii (Smithfield – n.r.) cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, cu alte instituţii incluse în planul de combatere a pestei porcine clasice. Se pare că se vor îngropa într-o groapă care va respecta condiţiile de impermeabilizare a zonei. Într-o groapă se pune o folie, un strat de argilă, dezinfectant, pietriş, animalele şi iar se repetă procesul, ca să rămân blocat acolo virusul", a declarat Ioane Jeleriu.
            La rândul său, senatorul PSD de Timiş Ilie Sârbu a declarat, sâmbătă, că, din cauza atitudinii DSV Timiş, care a muşamalizat existenţa virusului de pestă porcină, activitatea companiei Smithfield Ferme va fi afectată pe perioada mai multor ani.
            Ilie Sârbu consideră că autorităţile guvernamentale au intervenit prea târziu în această problemă, iar autorităţile Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş (DSV Timiş) au dat dovadă de incompetenţă.
            "Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, a fost adus în România în perioada în care am fost ministru al Agriculturii. Iată că la scurt timp după ce a investit enorm în fermele din judeţul Timiş, incompetenţa actualilor guvernanţi şi mai concret a celor de la DSV Timiş afectează în mod direct un producător de talie mondială. Eu consider inadmisibilă atitudinea Guvernului, care a intervenit tardiv şi mai ales inadmisibilă muşamalizarea iniţială şi transmiterea de informaţii false în presă", a spus Ilie Sârbu, adăugând că incidentul din urmă cu aproximativ o lună, când la ferma din Cenei au murit 3.000 de porci, a fost cauzat de pesta porcină care exista deja în judeţul Timiş.
            În urmă cu aproximativ o lună, tot la una din fermele de porci ale Smithfield au murit 3.000 de animale, care s-ar fi îmbolnăvit din cauza căldurii.
            Potrivit directorului DSV Timiş, Ioan Jeleriu, pesta porcină depistată sâmbătă este o infecţie recentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici