Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, într-un caz de FRAUDE BANCARE. Prejudiciul este de 15 de milioane de euro

Zeci de percheziţii au loc, duminică dimineaţă, în Bucureşti şi în şase judeţe, printre care Ilfov, la persoane suspectate de fraude bancare, acţiunea fiind o continuare la dosarul Stan-Ruse, în care au fost făcute arestări în toamna lui 2012, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. 38 de persoane sunt cercetate, fiind suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperaţi ulterior din credite bancare obţinute cu acte falsificate.

1028 afișări
Imaginea articolului Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, într-un caz de FRAUDE BANCARE. Prejudiciul este de 15 de milioane de euro

Zeci de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, la persoane suspectate de fraude bancare

La acţiunea de duminică participă peste 200 de poliţişti şi un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit Poliţiei Române.

"Acţiunea este desfăşurată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Călăraşi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Călăraşi şi a Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR. La acţiune participă aproximativ 200 de poliţişti, se desfăşoară în sistem integrat, sub coordonarea BCCO Bucureşti şi procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Călăraşi, cu sprijinul SCCO.Giurgiu, SCCO Ialomiţa şi SCCO Ilfov, BCCO Constanţa, BCCO. Ploieşti şi Jandarmeria Română. În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I.. La acţiune participă şi un elicopter al MAI", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Un număr de 38 de persoane sunt cercetate în cazul percheziţiilor făcute duminică la Sinteşti-Ilfov, fiind suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperaţi ulterior din credite bancare obţinute cu acte falsificate, informează DIICOT.

Membrii grupării, susţin anchetatorii, au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Ruse Daniel.

Astfel, arată DIICOT, o parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 şi 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate. Sumele de bani împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obţinute prin utilizarea unor documente falsificate.

Prejudiciul cauzat în acest caz este estimat la peste 15 milioane de euro, potrivit procurorilor.

Ancheta în acest caz vizează 38 de învinuiţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cei 38 urmează să fie duşi la audieri.

Suportul informativ al acţiunii de duminică a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a precizat anterior că, tot duminică, au loc percheziţii în Bucureşti, Ploieşti şi în judeţele Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că şi aceste percheziţii sunt legate de continuarea anchetei privind fraudele bancare ale grupării Stan-Ruse.

Potrivit IGPR, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspecţii urmând a fi audiaţi la DIICOT Călăraşi.

La acţiunea de duminică participă peste 200 de poliţişti şi un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Mihai Stan şi Daniel Ruse sunt arestaţi preventiv din toamna anului trecut, într-un dosar privind fraude bancare de 22 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că liderul grupării este Daniel Ruse, aflat în arest, din toamna anului trecut, în dosarul fraudelor bancare cu acte false.

Pregătirea activităţii infracţionale, arată IGPR, a început încă din 2004, când mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi "cosmetizare", la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

În urma cercetărilor, a rezultat faptul că activitatea grupului infracţional organizat a fost sprijinită şi de un număr însemnat de cetăţeni de pe raza localităţii Sinteşti, judeţul Ilfov.

"Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă, de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase", se mai arată în comunicatul IGPR.

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat se ridică la aproximativ 10.000.000 euro, precizează IGPR.

Anchetatorii mai spun că, în grupul infracţional organizat, cămătarii au găsit o sursă bogată de venituri ilicite, având interes în a-i împrumuta cu sume cât mai mari pentru a li se restitui ulterior valori însemnate.

Potrivit Poliţiei Române, prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro.

Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi probarea întregii activităţi infracţionale, urmând să fie dispuse toate măsurile care se impun.

În toamna anului trecut, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) informa că învinuiţii din dosarul fraudelor bancare ale grupării Stan-Ruse sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Din cauza complexităţii dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la Bucureşti de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru o înşelăciune de şapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Călăraşi pentru fraude de 15 milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Un alt lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, ar fi încercat să obţină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăţi, Ancuta SRL, Alram Servinvest şi Eurotrading SRL, în baza unor documente şi declaraţii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanţii celor trei societăţi comerciale "să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false faţă de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pentru partea de finanţare de 90 la sută din fonduri europene)", precum şi fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanţare de zece la sută.

Totodată, acesta ar fi folosit înscrisuri sub semnătură privată (situaţii financiare şi bilanţuri contabile) şi înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală şi acte de identitate), "în scopul producerii de consecinţe juridice cu ocazia negocierii, încheierii şi executării unor contracte de creditare cu unităţi bancare din România", a mai arătat DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piţurcă, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci şi Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Tot el se prezenta la bănci sub identităţi false, depunând copii după acte de identitate cu fotografia lui, însă datele corespundeau altei persoane.

Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu era auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activităţii celor trei în funcţiile ocupate.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi au făcut, în 1 noiembrie 2012, 50 de percheziţii la locuinţele învinuiţilor şi la sediile unor firme din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, membrii grupării fiind acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Ancheta DIICOT vizează 0,28% din numărul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivalează cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", a susţinut Asociaţia Română a Băncilor, punct de vedere exprimat anterior şi de guvernatorul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici