Video Zeci de persoane, între care avocaţi şi un director de bancă, suspectate de înşelăciuni imobiliare

Procurorii DIICOT - Bucureşti audiază, joi, 45 de persoane suspectate de înşelăciuni imobiliare, ridicate în urma unor percheziţii în Capitală, printre cei învinuiţi în acest caz fiind şi trei avocaţi din Baroul Bucureşti, un arhivar şef la Serviciul Carte Funciară Sector 1 şi un director de bancă.

169 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 25 de învinuiţi, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals şi uz de fals.

Dintre învinuiţi, trei sunt avocaţi în cadrul Baroului Bucureşti, unul este arhivar şef la Serviciul de Carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti, iar unul este director coordonator al unei unităţi bancare, se arată într-un comunicat de joi al DIICOT.

"În fapt, se reţine că membrii grupului infracţional organizat au indus în eroare, prin utilizarea de mijloace frauduloase, mai multe părţi vătămate, cu prilejul înstrăinării unor imobile care nu le aparţineau. Modalitatea de acţionare a grupării consta în identificarea de imobile situate în Bucureşti - terenuri cu/fără construcţie aferentă, nelocuite şi aflate în stare de conservare ori aflate în paragină şi întocmirea în fals de înscrisuri - titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau diverse alte acte notariale precum şi acte de identitate, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare precum şi a unor persoane care aveau cunoştinţe de specialitate în domeniul confecţionării de ştampile şi alte însemne", potrivit procurorilor DIICOT.

Învinuiţii foloseau înscrisurile falsificate pentru inducerea în eroare a persoanelor interesate de investiţii imobiliare, precum şi a reprezentanţilor birourilor notariale, prin vânzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora în vederea obţinerii unor credite bancare, fără ca proprietarii de drept să aibă cunoştinţă despre acest fapt, au precizat procurorii.

Anchetatorii au făcut joi 47 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, în urma cărora au dus la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti 45 persoane, care vor fi audiate.

Zece persoane le-au dat membrilor grupării sume de până la 400.000 de euro

Membrii grupării infracţionale au înşelat zece persoane, cărora le-au vândut, cu acte false, terenuri şi imobile pentru sume între 100.000 şi 400.000 de euro, prejudiciul fiind estimat până în prezent la aproape un milion de euro.

Potrivit Poliţiei Române, gruparea era formată din 25 de membri, fiecare cu roluri prestabilite în desfăşurarea activităţii infracţioanle, unii ocupându-se de recrutarea altor membri.

Membrii grupului infracţional, constituit în perioada 2008-2010, întocmeau acte false de proprietate pentru terenuri şi clădiri nelocuite sau aflate în degradare, apoi identificau "potenţiali clienţi", cărora le vindeau, fără să fie de fapt adevăraţii proprietari ai imobilelor.

"Prin activitatea lor infracţională, suspecţii au reuşit să prejudicieze, prin înşelăciune, cu sume cuprinse între 100.000 - 400.000 de euro, pe fiecare dintre părţile vătămate. Membri grupării infracţionale sunt suspectaţi că au înşelat astfel, în perioada 2008-2010, 10 părţi vătămate, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 950.000 de euro", se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Percheziţiile au fost făcute la locuinţele suspecţilor şi la sediile firmelor acestora, la majoritatea adreselor funcţionând mai multe societăţi comerciale ale membrilor grupării, a precizat Poliţia Română.

Procurorii îi audiază pe suspecţii de înşelăciuni imobiliare şi martori. Anchetatorii urmează să stabilească dacă cei care au cumpărat imobilele le-au luat cu bună credinţă de la falşii proprietari.

Cauza a fost instrumentată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti şi cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie "Vlad Ţepeş" a Jandarmeriei. Suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, a precizat DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici