ZF: Care sunt joburile viitorului şi ce locuri de muncă vor dispărea?

Multe dintre joburile care există astăzi în lume erau doar un vis sau chiar o utopie acum 20 sau 30 de ani, la fel cum unele locuri de muncă de acum câteva secole au dispărut între timp pentru că lumea se schimbă şi piaţa muncii odată cu ea.

4682 afișări
Imaginea articolului ZF: Care sunt joburile viitorului şi ce locuri de muncă vor dispărea?

Multe dintre joburile care există astăzi în lume erau doar un vis sau chiar o utopie acum 20 sau 30 de ani, la fel cum unele locuri de muncă de acum câteva secole au dispărut între timp pentru că lumea se schimbă şi piaţa muncii odată cu ea.

Roboţii fac astăzi multe dintre muncile pe care oamenii anterior le practicau în agricultură ori industrie. De altfel, unele dintre cele mai în vogă companii ale momentului astăzi sunt cele de tehnologie şi robotizare, iar cel mai bun exemplu este cel al UiPath. Compania fondată în România, dar listată la Bursa de la New York, este spe­cia­lizată în dez­voltarea de roboţi software care auto­matizează pro­cesele de lucru din com­panii.

Acest proces de automatizare a pro­ce­selor nu înseamnă că oamenii nu vor mai munci, nu în viitorul apropiat cel puţin, existând în continuare joburi ce nu pot fi făcute de roboţi. Înseamnă însă că procesele repe­titive, cu valoare adăugată mică, nu e nevoie să mai fie făcute de către oa­meni, ei putând să se orienteze către alte locuri de muncă.

Un raport al U.S. Bureau of Labor Statistics (Biroul de Statistică pe piaţa muncii din SUA), citat de Visual Capitalist, relevă care sunt care sunt joburile viitorului şi ce locuri de muncă vor dis­părea treptat.

Această analiză este relevantă pentru că de regulă schimbările de pe piaţa muncii încep pe pieţele cele mai puternice economic şi apoi ele se propagă treptat – mai repede sau mai lent - în restul lumii.

Ce meserii se află în Top 20 joburi pentru viitor

Datele arată astfel că între 2020 şi 2030 numărul de tehnicieni specializaţi în operarea turbinelor eoliene va creşte cu aproape 70%, cel mai rapid ritm. Astfel, vor fi anajate 4.700 de persoane în această poziţie. După ritmul de creştere, pe poziţiile următoare se află asistentele medicale (52%) şi instalatorii de panouri fotovoltaice (52%). În top 20 joburi pentru viitor se mai întâlnesc dresorii de animale, fizioterapeuţii şi îngrijitorii de bătrâni sau bolnavi. Într-o lume unde populaţia îmbătrâneşte, vor fi peste 1,1 milioane de noi joburi ca îngrijitor la domiciliu sau în centrele specializate. Multe dintre joburile viitorului – asistentă medicală, manaer în domeniul sanitar, epidemiolog sau fizioterapeut - vor fi de altfel în sectorul medical.

La polul opus, numărul de dactilorafe va scădea în aceeaşi perioadă (2020-2030) cu 36%, mai exact 16.300 de locuri de muncă vor dispărea. Pe locul doi se află angajaţii parcărilor, iar pe trei operatorii din centralele nucleare. Croitorii, pantofarii şi operatorii din call-center sunt şi ei „pe cale de dispariţie“. Este interesant de observat că joburile în pericol sunt de regulă mai prost plătite decât cele care vor fi pe val, semn că valoarea adăugată e mai mare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici