Ziua Internaţională a Medicului de Familie - Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu: Medicul de familie, un prieten de încredere

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, consideră că medicul de familie este un profesionist, dar şi un prieten de incredere pentru familiile noastre. „Rolul medicului de familie este foarte important pentru societate deoarece ajută la menţinerea unui stil de viaţă sănătos, te ţine la curent cu cele mai noi investigaţii medicale ce îţi pot salva viaţa şi îţi oferă suport pentru planurile medicale.

1301 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională a Medicului de Familie - Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu: Medicul de familie, un prieten de încredere

Ziua Internaţională a Medicului de Familie - Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu: Medicul de familie, un prieten de încredere (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Medicul de familie ne cunoaşte întreaga familie şi ne învaţă să prevenim, să fim sănătoşi alături de familiile noastre. Cu ocazia Zilei Internaţionale Medicului de Familie le urez mult succes tuturor medicilor de familie din România!”, este mesajul transmis de ministrul Sănătăţii, înaintea Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, afirmă că a avut în carieră multe şanse şi neşanse, dar de fiecare dată ar lua de la capăt fără nici cea mai mică ezitare cariera de medic de familie. „A face meseria asta fără a o iubi e curată sinucidere sufletească! Iubesc medicina de familie pentru că m-a obligat să fiu analitică şi sintetică în acelaşi timp, m-a forţat să îmi schimb modul de gândire, m-a stimulat să învăţ în permanenţă şi mi-a dat aripi să visez. Mi-a dat sute de prieteni, m-a făcut să văd oameni frumoşi şi buni, recunoscători şi dedicaţi. Mi-a dat puterea să mă gândesc cu luciditate şi cu o nostalgie constructivă la oamenii care nu mai sunt şi care mi-au marcat traseul, trecând prin cabinetul meu. Mi-a arătat suferinţe şi tristeţi, sărăcie şi demnitate, disperare şi pustiire, cinste şi curăţenie. M-a învăţat să respect oamenii şii să învăţ de la ei. M-a invăţat să mă joc cu copiii şi să aprofundez meseria de mamă. Am învăţat că respectul se câştigă cu multă muncă şi cu profesionalism şi că oricâte restricţii ai în cale, aşezate acolo de oameni care deşi nu înţeleg nimic din asta, se străduiesc să pună bariere, supravieţuieşti şi rămâi cu fruntea sus, dacă îţi menţii convingerile. De ziua medicilor de familie de pretutindeni, le doresc celor care abia acum păşesc pe acest drum să se avânte fără teamă în această specialitate. Sunt gata să le arăt cele mai frumoase secrete şi cele mai mărunte cuvinte mari pe care un medic de familie le poate primi de la pacienţii lui”, a spus dr. Sandra Adalgiza Alexiu.

Aceste mesaje sunt transmise în preajma Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, care se va sărbători în data de 19 mai, preşedintele WONCA (World Organization of Family Doctors), Michael Kidd, adresând deja un mesaj. „În numele celor două miliarde de oameni din lumea întreagă care au beneficiat de îngrijire şi sprijin pe parcursul anului trecut, vă spun „Mulţumesc!”. Vă mulţumesc pentru tot angajamentul de care aţi dat dovada în a fi un doctor de familie minunat! Vă mulţumesc pentru toată munca importantă pe care o faceţi zi de zi, prin furnizarea de servicii medicale excelente tuturor oamenilor care au încredere în voi şi în sfaturile voastre », a spus Michael Kidd, preşedinte WONCA.

WONCA (World Organization of Family Doctors) este organismul profesional internaţional al medicilor de familie care a declarat, în 2010, cu ocazia Conferinţei Internaţionale de la Cancun, ziua de 19 mai ca fiind Ziua Internaţională a Medicului de Familie. Decizia adoptării unei astfel de zile a fost considerată o oportunitate pentru crearea unei relaţii de solidaritate globală între medicii de familie şi pentru promovarea medicinei de familie ca specialitate. În plus, chiar dacă în numeroase ţări guvernele conştientizează valoarea medicinei de familie, în altele este încă nevoie de mult efort pentru a convinge autorităţile să acorde medicinei de familie importanţa necesară. 

Michael Kidd a adăugat: « Ca medici de familie, muncim din greu. Ştiu că mulţi dintre voi lucrează în condiţii extrem de dificile, că resursele de care aveţi nevoie pentru a vă face meseria nu sunt de multe ori disponibile, că numărul de ore lucrate şi cererile în acest interval de timp pot fi foarte multe si, mai ales, că rezistenţa voastră este testată în mod regulat. Mai mult decât atât, stiu că mulţi dintre voi se simt adesea neapreciaţi şi nu aud prea des cuvântul “Mulţumesc!”. Acesta este motivul pentru care WONCA a declarat 19 Mai Ziua Internaţională a Medicului de Familie, care a avut loc în fiecare an, pentru a recunoaşte activitatea important pe care voi toţi o întreprindeţi ».

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, apreciază mesajul preşedintelui WONCA: « În numele medicilor de familie din România, îi mulţumesc domnului preşedinte Michael Kidd pentru mesajul de apreciere trasmis. Mă bucur că vede ca fiind foarte importantă munca noastră, a celor peste 500.000 de medici de familie, din toate regiunile lumii care au, in total, peste 2 miliarde de consultatii in fiecare an. Suntem o familie mare, care contribuim cu toate eforturile pentru a avea o societate cu o bună stare de sănătate. »

Despre medicul de familie poate să vorbească oricine pentru că este persoana din sistemul medical cea mai apropiată de fiecare. Cântăreaţa Elena Gheorghe: „Eu ştiu de la tatăl meu preot că, pe lângă atenţia pe care o acordăm trupului, la fel de importantă este şi cea pe care o acordăm sufletului. Mi se pare foarte frumos că medicul de familie le poate face pe amândouă. Pe lânga reţetele pe care le scrie, pe lânga sfaturile medicale pe care ni le dă, medicul de familie este omul care ne ascultă, ne încurajează, are mereu „pastile” şi pentru sufletul nostru. Îi respect pentru că au grijă de mine şi de familia mea şi le multumesc pentru asta”.

Lucian Mîndruţă: “Sunt însurat cu un doctor, însă am un medic de familie. Nu pentru că soţia mea e foarte ocupată, ci pentru că înţeleg să respect regulile şi să preţuiesc compeţentele oamenilor. Medicul de familie este, după mine, coloana vertebrală a sistemului sanitar: el primeşte, triază, rezolvă sau direcţioneaza cazurile spre specialişti. Fără el, am fi ca fără pâine. Fără el, spitalele s-ar bloca şi specialiştii n-ar mai putea să-i ajute pe cei care au cu adevărat nevoie de intervenţii complicate. Pentru mine, medicul de familie e omul la care mă duc cu încredere cu copii. Merită mai mult respect şi mai multa ascultare!”

În România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, va fi organizată, luni, 19 mai, o conferinţă de presă din seria "Mediafax Talks – Health Conferences", la Crystal Ballroom, începând cu ora 10.00, la care vor fi prezenţi medici de familie, oficiali ai Ministerului Sănătăţii şi decidenţi din instituţii publice din domeniul sanitar, precum şi specialişti din domenii de interes pentru medicii de familie

La conferinţa de presă vor participa Dr. Rodica TĂNĂSESCU – Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei; Dr. Sandra Adalgiza ALEXIU – Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei; reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS.

A doua zi, marţi, 20 mai, va avea loc conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale. Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034.

Evenimentul este organizat de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi beneficiază de sprijinul Pfizer şi Catena.

Mai multe detalii despre agenda evenimentului la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/category/ziua-internationala-a-medicului-de-familie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici