Agenţia Mondială Antidoping a confirmat atacul grupului de spionaj cibernetic din Rusia

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a confirmat, marţi, atacul grupului de spionaj cibernetic din Rusia, cunoscut sub numele de Fancy Bear, care a obţinut în mod ilegal accesul la sistemul intern de administrare, ADAMS, prin intermediul unul cont creat pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

721 afișări
Imaginea articolului Agenţia Mondială Antidoping a confirmat atacul grupului de spionaj cibernetic din Rusia

Agenţia Mondială Antidoping a confirmat atacul grupului de spionaj cibernetic din Rusia

Gazzetta dello Sport a scris marţi că un grup de hackeri ruşi a spart baza de date a Agenţiei Mondiale Antidoping şi susţine că mai multor sportivi din Statele Unite ale Americii li s-a permis să concureze dopaţi la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Printre sportivii menţionaţi se numără jucătoarele de tenis Venus şi Serena Williams şi gimnasta Simone Biles.

Potrivit unui comunicat al WADA, grupul de spionaj cibernetic a accesat date privind mai mulţi sportivi, inclusiv documente medicale confidenţiale precum scutiri terapeutice şi reţete, trimise de federaţiile internaţionale şi organizaţiile antidoping naţionale, în legătură cu Jocurile Olimpice 2016.

Deşi situaţia este încă analizată, Agenţia Mondială Antidoping menţionează că hackerii au obţinut documente prin metode de phishing asupra unor conturi de e-mail şi au ameninţat că vor face publice şi alte informaţii confidenţiale. În prezent, WADA nu are nicio motiv să creadă că alte informaţii din baza de date au fost compromise.

"Agenţia Mondială Antidoping regretă profund această situaţie şi este conştientă de ameninţarea faţă de sportivii ale căror informaţii confidenţiale au fost divulgate prin intermediul acestui act criminal. Vom ţine legătura cu părţile implicate, Comitetul Internaţional Olimpice, federaţiile naţionale şi organizaţiile antidoping naţionale, pentru a vedea impactul asupra sportivilor.

Condamnăm aceste atacuri cibernetice derulate cu scopul de a ne submina autoritatea şi de a pune la îndoială sistemul antidoping global. Am fost informaţi de către autorităţi că aceste atacuri ale hackerilor au venit din Rusia. Aceste acte criminale compromit efortul comunităţii globale antidoping de a restabili încrederea în Rusia, ca urmare a faptelor prezentate în raportul independent McLaren", a declarat Olivier Niggli, directorul general al WADA.

Agenţia Mondială Antidoping mai precizează că parola sportivei ruse Yuliya Stepanova pentru sistemul ADAMS a fost obţinută în mod ilegal în luna august. Yuliya Stepanova a fost sursa principală de informaţii pentru Comisia Independentă a WADA, care a expus dopajul la scară largă în atletismul din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici