Agenţia Naţională Antidoping va distruge 420.000 de capsule de slăbit contaminate cu sibutramină

Agenţia Naţională Antidoping va distruge 420.000 de capsule de slăbit contaminate cu sibutramină, astfel de pastile fiind folosite şi de atacantul Adrian Mutu, care a fost suspendat nouă luni, în 2010, de Comitetul Olimpic Italian (CONI).

1370 afișări
Imaginea articolului Agenţia Naţională Antidoping va distruge 420.000 de capsule de slăbit contaminate cu sibutramină

Agenţia Naţională Antidoping va distruge 420.000 de capsule de slăbit contaminate cu sibutramină (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

ANAD a anunţat, joi, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că pastilele de slăbit au fost reţinute de inspectorii vamali din Timişoara, lotul fiind importat din China de o firmă locală.

"În urma analizelor efectuate produsului Capsula de Slăbit (loturile 090413 şi 250413) de către Laboratorul de Control Doping din Bucureşti a fost detectată sibutramina, substanţă aflată pe lista substanţelor dopante cu grad mare de risc, anexă la Legea 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc. Produsul a fost reţinut în urma unui control efectuat la sfârşitul lunii septembrie de către inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Interior Timişoara şi provenea din China de la Mianzhu DSM Trading Co.Ltd, Zundao Mianyhu, Sichuan Province. Cantitatea reţinută este de 420.000 de capsule şi a fost importată de SC Arp Farm SRL, cu sediul judeţul Timiş. Produsele urmează a fi expediate Agenţiei Naţionale Anti-Doping pentru a fi distruse", se precizează în comunicatul citat.

La 28 ianuarie 2010, Comitetul Olimpic Italian (CONI) anunţa că atacantul Adrian Mutu, care în acea perioadă evolua la Fiorentina, a fost depistat pozitiv cu sibutramină, în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei. A doua zi, CONI preciza că Mutu a fost pozitiv şi la controlul antipoding făcut după meciul cu Lazio, care a avut loc în 20 ianuarie, în Cupa Italiei, iar substanţa interzisă a fost tot sibutramina.

Rodica Mutu, mama fotbalistului, a susţinut că jucătorul a luat un medicament pentru slăbit, pe care ea îl uitase când l-a vizitat în Italia, iar pe prospectul acestuia nu scria că ar fi conţinut sibutramină. De altfel, la tribunalul antidoping de la Roma din cadrul Comitetului Olimpic Italian (CONI) care a judecat cazul, strategia apărării lui Mutu s-a bazat pe faptul că pe prospectul medicamentului nu figura sibutramina şi pe faptul că substanţa nu îmbunătăţeşte performanţele sportive. Cu toate acestea, la 19 aprilie 2010, Adrian Mutu a fost suspendat nouă luni de tribunalul antidoping.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici