Alex Găvan a escaladat vârful Manaslu, de peste opt mii de metri - FOTO, VIDEO

Alpinistul Alex Găvan a escaladat pe 4 octombrie 2011 vârful Manaslu cu o înălţime de 8156m, din munţii Himalaya, trecându-şi astfel în palmares al patrulea vârf de peste opt mii de metri. Ascensiunea s-a efectuat fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutor din partea şerpasilor.

265 afișări
Imaginea articolului Alex Găvan a escaladat vârful Manaslu, de peste opt mii de metri - FOTO, VIDEO

Alex Găvan a escaladat vârful Manaslu, de peste opt mii de metri

Expediţia a început pe 5 septembrie şi a avut o durată estimată la şaizeci de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8156m fiind planificată la jumătatea lunii octombrie, după o lungă perioadă de aclimatizare. Alex Găvan a revenit în ţara pe 22 octombrie.

Între tabăra de bază (4750m) şi vârf au fost stabilite încă trei tabere intermediare la altitudinile de 5600m, 6300 m, 6750 m cât şi un bivuac la 7400m.

Aflat în Nepal, nu departe de graniţa cu Tibetul, Manaslu este unul dintre cei mai riscant de urcat optmiari: până în luna mai 2008 s-au înregistrat 297 de ascensiuni ale vârfului (cu sau fără oxigen suplimentar) şi 53 de accidente fatale, plasând astfel muntele pe locul patru în topul celor mai periculoşi munţi de peste opt mii de metri.

"Am reusit ascensiunea vârfului la doar 17 zile după ce am ajuns în tabăra de bază, lucru oarecum neobişnuit având în vedere faptul că în mod normal, pentru a urca un vârf de peste opt mii de metri, îţi trebuie minim o lună pentru aclimatizare. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentraţia de oxigen este o treime din ce respirăm la nivelul mării. Din acest motiv majoritatea expediţiilor himalayene folosesc măşti de oxigen la peste 7000m. La succesul meu a contribuit faptul că am avut şansa să mă aflu într-o formă fizică şi mentală de zile mari, o aclimatizare foarte rapidă, fereastra de vreme aleasă pentru a încerca vârful cât şi o strategie de ascensiune flexibilă ce mi-a permis să îmi adaptez planul în funcţie de condiţiile de pe munte", declară Alex Găvan.

Alex Găvan are la activ patru vârfuri de peste opt mii de metri.

În 2008, alpinistul a reuşit în premieră românească escaladarea muntelui Makalu (8463m-al cincilea din lume) din munţii Himalaya, atingând astfel vârfurile a trei munţi de peste opt mii de metri în mai puţin de doi ani. Ascensiunea s-a făcut fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex.

Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat în premieră românească vârful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan. Pentru această realizare, Alex a fost numit de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine".

În 2006, o dată cu ascensiunea vârfului Cho Oyu (8.201 m, al şaselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tânăr alpinist român care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.

Alpinistul deţine "Medalia de aur pentru merit sportiv" acordată de către preşedintele provinciei Navarra, Spania.

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8000 de metri, variind între 8027m (Sisha Pangma) şi 8850m (Everest). Toate aceste vârfuri se afla în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici