Andy Murray şi Angelique Kerber au fost desemnaţi jucătorii anului 2016 de către ITF

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a anunţat, marţi, că britanicul Andy Murray şi germanca Angelique Kerber au fost desemnaţi jucătorii anului 2016, o premieră pentru fiecare dintre cei doi sportivi.

230 afișări
Imaginea articolului Andy Murray şi Angelique Kerber au fost desemnaţi jucătorii anului 2016 de către ITF

Andy Murray şi Angelique Kerber au fost desemnaţi jucătorii anului 2016 de către ITF (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

Andy Murray (29 de ani) şi-a asigurat primul loc în clasamentul ATP la finalul anului, după ce l-a învins pe sârbul Novak Djokovic în finala Turneului Campionilor de la Londra. Britanicul a câştigat nouă titluri în 2016, inclusiv al doilea triumf al carierei la Wimbledon, şi a devenit primul jucător din istorie care are în palmares două medalii olimpice de aur la simplu (după victoria de la Rio 2016 împotriva argentinianului Juan Martin del Potro).

"Înseamnă foarte mult pentru mine să câştig acest premiu. Am avut un an memorabil, cu Wimbledon, Jocurile Olimpice şi numărul 1 mondial pentru prima dată în carieră. În plus, şi fratele meu Jamie a avut un an fantastic", a declarat Murray pentru ITF.

Angelique Kerber (28 de ani) este prima jucătoare din Germania care primeşte distincţia ITF World Champion în ultimii 20 de ani (după Steffi Graf în 1996). Kerber a câştigat primul său trofeu de Mare Şlem la Openul Australiei, înainte de a câştiga Openul Statelor Unite. Totodată, germanca a cucerit argintul la JO de la Rio, dar a pierdut finala Turneului Campioanelor de la Singapore.

"Sunt extrem de onorată să primesc acest trofeu, să fac parte dintr-o listă selectă de campioni. Acest an a fost de departe cel mai bun al carierei, cu foarte multe experienţe şi emoţii de neuitat. Sunt recunoscătoare şi abia aştept următoarele provocări", a spus Kerber pentru ITF.

Britanicul Jamie Murray şi brazilianul Bruno Soares au câştigat trofeul ITF la dublu masculin, iar franţuzoaicele Caroline Garcia şi Kristina Mladenovic au fost desemnate cele mai bune jucătoare la dublu în 2016.

Murray şi Soares au încheiat anul pe prima poziţie în clasamentul ATP, după succese la Sydney, Openul Australiei şi Openul Statelor Unite.

Garcia şi Mladenovic au contribuit decisiv la victoria Franţei în finala Cupei Fed. Totodată, au câştigat primul lor trofeu de Mare Şlem la Roland Garros, apoi au ajuns până în ultimul act la Openul Statelor Unite. Este cea de-a doua distincţie din partea ITF pentru Mladenovic, care a primit şi trofeul pentru cea mai bună junioare în 2009.

Sârbul Miomir Kecmanovic a fost desemnat cel mai bun junior din 2016. Sportivul în vârstă de 17 ani a avut o serie de 18 victorii consecutive, cu titluri la Mexico City, Turneul Eddie Herr şi Orange Bowl. Kecmanovic a mai câştigat două trofee la dublu şi a încheiat anul pe prima poziţie în clasament.

Rusoaica Anastasia Potapova a primit titlul ITF World Champion la junioare, în primul ei sezon la profesionişti. Jucătoarea în vârstă de 15 ani a reuşit cel puţin sferturi de finală în fiecare dintre cele patru competiţii de Mare Şlem, devenind campioană la Wimbledon. Potapova a câştigat trei trofee la simplu şi unul la dublu în 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici