Aproximativ 2.000 de persoane au fost prezente la înmormântarea lui Nodar Kumaritashvili

Aproximativ 2.000 de persoane au fost prezente, sâmbătă, în staţiunea Bakuriani, la înmormântarea sportivului georgian Nodar Kumaritashvili, care a decedat înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Vancouver, la un antrenament oficial.

39 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 2.000 de persoane au fost prezente la înmormântarea lui Nodar Kumaritashvili

Aproximativ 2.000 de persoane au fost prezente la înmormântarea lui Nodar Kumaritashvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 2.000 de oameni au însoţit, cu pas lent, sicriul cu trupul neînsufleţit al tânărului de 21 de ani, de la domiciliul sportivului până la cimitir, unde Kumaritashvili a fost înmormântat în pământul acoperit de zăpadă.

Înainte, apropiaţii lui Kumaritashvili au asistat la slujba de înmormântare, reuşind cu greu, dincolo de tristeţe, să îşi ascundă furia şi reproşurile la adresa organizatorilor JO, pe care îi consideră vinovaţi de acest deces. Prietenii şi rudele sportivului georgian cred că Nodar Kumaritashvili a decedat din cauza lacunelor din normele de securitate de la Whistler.

Sportivul a murit în timpul celei de-a doua sesiuni de antrenamente, la 12 februarie, cu puţin înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice. El a pierdut controlul asupra saniei în apropiere de ultimul viraj, unde viteza poate fi de 140 de kilometri pe oră. În urma unei anchete, organizatorii JO şi Federaţia Internaţională de Sanie (FIL) au ajuns la concluzia că pista nu prezenta nicio anomalie şi că a fost vorba de o eroare umană.

"Ce pot să spun? Familia mea este devastată. Însă ştiu că nu a fost vina lui Nodar", a declarat tatăl sportivului, David Kumaritashvili, după funeralii.

Antrenorul şi unchiul lui Kumaritashvili, Felix, a afirmat, de asemenea, că pista a fost fără îndoială cauza decesului nepotului său. "Ceea ce pot spune, şi comunitatea mondială a saniei este de aceeaşi părere, este că dacă parapetul de la marginea pistei ar fi fost mai înalt, Nodar ar fi rămas în viaţă", a spus el.

Un prieten din copilărie al lui Nodar, Tengo Kharauli, a precizat că lumea nu este furioasă doar din cauza lacunelor din securitate, ci şi pentru că organizatorii au dat vina pe sportivul decedat.

"Aici, la Bakuriani, şi peste tot în Georgia, opinia generală este că l-am pierdut pe Nodar pentru că normele de securitate nu erau adecvate. De vină sunt organizatorii, ei nu au asigurat securitatea sportivilor. Nu putem să nu fim furioşi", a afirmat Kharauli.

Înainte de înmormântare, la Bakuriani s-au deplasat înalţi responsabili georgieni, între care şi preşedintele Mihail Saakaşvili, pentru a prezenta condoleanţe familiei lui Kumaritashvili.

În amintirea sportivului decedat, strada pe care a trecut cortegiul funerar a primit numele Nodar Kumaritashvili, iar o pistă de sanie va fi construită în Bakuriani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici