Azerbaidjan a virat milioane de dolari pentru două medalii de aur la Box, la JO-2012

BBC a dezvăluit, joi seară, că milioane de dolari provenite din Azerbardjan au fost virate în contul World Boxing Series, ligă susţinută de Federaţia Internaţională de Box (AIBA), pentru ca sportivii azeri să obţină două medalii de aur la JO de la Londra, din 2012.

205 afișări
Imaginea articolului Azerbaidjan a virat milioane de dolari pentru două medalii de aur la Box, la JO-2012

Azerbaidjan a virat milioane de dolari pentru două medalii de aur la Box, la JO-2012 (Imagine: Shutterstock)

AIBA a recunoscut că un cetăţean azer a investit nouă milioane de dolari în World Boxing Series, dar avocaţii forului mondial apreciază că acuzaţile BBC sunt "absurde şi total neadevărate".

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a solicitat BBC să-i înmâneze dovezile avute pentru a decide măsurile ce vor fi luate.

Conform BBC, un oficial al World Series Boxing (WSB), Ivan Khodabakhsh, le-a spus unor apropiaţi că nu trebuie să-şi facă griji pentru viitorul instituţiei. "Atât timp cât azerii au medaliile, WSB va avea bani. Acum suntem în siguranţă, Azerbaidjan ne-a ajutat, trebuie să le oferim medalii pentru asta", ar fi spus Khodabakhsh, citat de o sursă BBC. "Vorbea de medalii de ani, în schimbul milioanelor. Medaliile au fost vândute", a precizat sursa menţionată.

Khodabakhsh a negat faptul că ar fi "oferit" două medalii de aur sau că ar fi avut o înţelegere în acest sens.

Iniţial AIBA a pretins că banii au provenit de la o companie privată elveţiană, dar documentele obţinute de BBC au arătat o comunicare între Khodabakhsh, directorul executiv al AIBA, Ho Kim ŞI ministrul azer pentru Situaţii de Urgenţă, Kamaladdin Heydarov, privind o investiţie de 10 milioane de dolari. Apoi, avocaţii AIBA şi WSB au confirmat că banii s-au plătit printr-o companie din Elveţia, dar proveneau de fapt din Azerbaijan, însă au negat implicarea guvernului local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici