Becali a încercat să discute în aromână cu căpitanul de la "U"- dosar

Patronul echipei Steaua, George Becali, a încercat să vorbească în limba aromână cu Dorin Goga, căpitanul echipei "U" Cluj, înainte de meciul dintre această formaţie şi CFR Cluj, din 7 mai a.c, potrivit convorbirilor telefonice consemnate în dosarul "Valiza", transmite corespondentul MEDIAFAX.

120 afișări
Imaginea articolului Becali a încercat să discute în aromână cu căpitanul de la "U"- dosar

Becali a încercat să discute în aromână cu căpitanul de la "U"- dosar

Potrivit dosarului, într-una dintre convorbirile telefonice dintre Dorin Goga şi George Becali, de dinaintea partidei "U" Cluj-CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului trecut, patronul Stelei a încearcat să vorbească cu Goga în aromână.

Astfel, în 5 mai a.c., Dorin Goga, căpitan de echipă la clubul "Universitatea" Cluj, a fost sunat, după miezul nopţii, de Becali, ei având următoarea conversaţie:

"Goga: Da!
Becali George: Alo!
Goga: Da!
Becali George: Cine-i, Goga?
Goga: Da!
Becali George: Ce faci bă, băiatule? Zbureşti armâneşte? Gigi Becali îs!
Goga: Bună seara!
Becali George: Zbureşti armâneşte bine?
Goga: Cum?
Becali George: Zbureşti armâneşte? Nu eşti machedon?
Goga: Da nn… ardelean!
Becali George: Da?
Goga: Da!
Becali George: Hai că, vezi că te sun de pe alt număr, da? Că ăsta e telefonu’ meu şi te sun de pe altu’, da?
Goga: Bine!
Becali George: Să… să răspunzi acum! Te sun de pe telefonul lu’ nevastă-mea. Bine, hai!
Goga: Bine!
Becali George: Hai!
Goga: La revedere!
…………………………………………
Becali George: Alo!
Interlocutor (Dorin Goga - n.r.): Alo!
Becali George: Vezi că te sun de pe telefonul lu’ nevastă-mea acum!
Interlocutor: Bine, bine!
Becali George: În două minute că-s la masă, te rog frumos, da?
Interlocutor: Bine, bine!
Becali George: Hai ciao, ciao!"

Conform dosarului, George Becali, considerând că discuţia cu căpitanul echipei de fotbal "Universitatea" Cluj nu se poate derula în condiţii de "maximă siguranţă şi discreţie", l-a sunat pe Goga de pe un alt număr de telefon.

"În mod evident, procedura de comunicare telefonică utilizată de Becali George prin schimbarea succesivă a telefoanelor şi contactarea lui Goga Dorin la posturi telefonice diferite a ridicat un semn de întrebare în ceea ce priveşte conţinutul conversaţiei care, aşa cum am arătat, avea loc, la o oră total nepotrivită, între două persoane care discutau pentru prima dată una cu cealaltă", scrie în dosar.

Pe parcursul urmăririi penale, Goga Dorin Ioan a fost audiat în zilele de 8 mai şi 3 septembrie 2008, în legătură cu conţinutul convorbirilor telefonice pe care le-a purtat cu Becali George în noaptea de 4/5 mai 2008, acesta declarând, sub jurământ, că finanţatorul clubului Steaua Bucureşti i-a promis că în cazul în care "Universitatea" Cluj îşi va apăra corect şansele în meciul cu echipa CFR 1907 Cluj, care urma să se dispute în 7 mai 2008, fiecare jucător titular şi rezervele vor primi câte 100.000 euro din partea acestuia, în total fiind vorba de 1.400.000 euro.

Potrivit dosarului, acelaşi martor a declarat că Becali i-a confirmat că va veni personal la Cluj cu sumele de bani, pe care le va lăsa părinţilor acestuia ori soţiei lui Toni Dobos sau lui Gigel Coman, coechipierul său la echipa de club.

Curtea de Apel Cluj va începe, la 21 ianuarie 2009, judecarea procesului în care finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, este acuzat că a promis sume importante de bani jucătorilor unor altor cluburi, pentru a-şi învinge adversarii din teren şi, astfel, echipa din Ghencea să profite de rezultate.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost deferit justiţiei, joi, de procurorii anticorupţie, în dosarul "Valiza", alături de alte cinci persoane, între care şi selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă.

Gigi Becali este acuzat de două infracţiuni de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Selecţionerul Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului. Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită. Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, este acuzată de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Lui Radu Marino, procurorii anticorupţie îi impută două fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, el fiind acuzat, totodată, şi de favorizarea infractorului. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 11 mai, finanţatorul clubului Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj".

"În realizarea activităţii infracţionale menţionate anterior, Becali Gheorghe a fost sprijinit de Sponte Teia, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti SA, care, în perioada 6-7 mai 2008, s-a deplasat în municipiul Cluj-Napoca având asupra sa suma de 1.700.000 de euro, reprezentând obiectul ofertei financiare pentru jucătorii de fotbal ai Universităţii Cluj. Astfel, acesta garanta, în numele finanţatorului clubului Steaua Bucureşti, atât existenţa banilor, cât şi posibila remitere a acestora în funcţie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj şi CFR 1907 Cluj", se precizează într-un comunicat al DNA de joi.

Procurorii mai susţin că, ulterior, pentru "a fi exonerat de o posibilă răspundere penală sau disciplinară în legătură cu fapta de corupţie", Becali "a iniţiat şi a participat nemijlocit" la întocmirea în fals a două antecontracte de vânzare-cumpărare. Antecontractele false ar fi fost încheiate în 19 mai 2008

"Înscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atât în prezenta cauză penală, cât şi în cadrul anchetei disciplinare efectuată de organismele jurisdicţionale ale Federaţiei Române de Fotbal. Inculpaţii Marino Gheorghe Radu, Ciul Alina Florentina, Volcinschi Raul şi Piţurcă Victor au acţionat cu bună ştiinţă, din iniţiativa inculpatului Becali Gheorghe, la perfectarea frauduloasă a celor două antecontracte de vânzare-cumpărare, având un conţinut falsificat, iar ulterior în cadrul prezentei anchete au dat declaraţii mincinoase, confirmând variantele false de apărare ale inculpaţilor Becali George şi Sponte Teia, în scopul de a zădărnici urmărirea penală şi de şi de a-i ajuta să scape de o posibilă răspundere penală", se precizează în documentul citat.

Procurorii amintesc şi de faptul că pe banii găsiţi în valiza aflată la Teia Sponte, 1,7 milioane de euro, a fost pus sechestru asiguratoriu, printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici