VIDEO  Berlusconi şi AC Milan - între fotbal, politică şi glorie. Moment istoric cu Inzaghi

Numele lui Silvio Berlusconi va fi asociat pentru totdeauna cu AC Milan, clubul de fotbal pe care l-a preluat în anii 1980 şi pe care, cu ajutorul averii sale l-a transformat dintr-un club plin de datorii într-o putere europeană.

174 afișări
Imaginea articolului Berlusconi şi AC Milan - între fotbal, politică şi glorie. Moment istoric cu Inzaghi

Berlusconi şi AC Milan - între fotbal, politică şi glorie

Berlusconi, al cărui deces la vârsta de 86 de ani a fost confirmat luni, a domnit la Milan din 1986 până în 2017, perioadă în care clubul a câştigat 29 de trofee, inclusiv cinci Ligi ale Campionilor şi opt titluri de campioană a Italiei.

Milanul a fost pasiune pentru Berlusconi, iar succesul său ca deţinător al clubului şi imaginea modernă pe care a dat-o acestuia a fost un instrument de comunicare eficient pe care l-a folosit în slujba carierei sale politice şi de afaceri.

Unele dintre echipele sale au intrat în istorie, cum ar fi revoluţionara formulă a lui Arrigo Sacchi de la sfârşitul anilor 1980 şi echipa succesorului său, Fabio Capello, care a învins "Dream Team-ul” Barcelonei cu 4-0 în finala Ligii Campionilor din 1994, obţinând al treilea trofeu european al erei Berlusconi.

În acea perioadă, unii dintre cei mai mari jucători ai fotbalului au îmbrăcat faimoasa ţinută roş-neagră a lui Milan - de la olandezii Marco Van Basten, Ruud Gullit şi Frank Rijkaard la artizani de talie naţională precum Franco Baresi şi Paolo Maldini.

Dar succesul a avut un preţ, iar într-o epocă în care jucătorii schimbau cluburile mult mai rar decât în prezent, Berlusconi a fost unul dintre pionierii afacerii moderne din fotbal.

Milan a mai câştigat Liga Campionilor de două ori în acest mileniu, echipele sale pline de vedete învingând rivalii italieni de la Juventus în 2003 şi apoi Liverpool în 2007, deşi asta a fost la doi ani după ce au pierdut o finală epică în faţa roşilor la penalty-uri după ce au lăsat să scape un avantaj de trei goluri la pauză.

Titlul din Serie A din 2011 a fost ultimul mare trofeu câştigată sub conducerea lui Berlusconi, care, cu AC Milan în declin, şi-a vândut pachetul majoritar de acţiuni omului de afaceri chinez Li Yonghong şase ani mai târziu pentru peste 700 de milioane de euro.

BERLUSCONI ÎL ÎNVAŢĂ PE INZAGHI, ANTRENOR LA MILAN, SĂ STRIGE: „ATACAŢI”!

Succesul nu a revenit în jumătatea roş-neagră a Milanului până la câştigarea Scudetto-ului din sezonul trecut, câştigat sub proprietatea fondului de investiţii american Elliott, care a preluat controlul clubului atunci când Li Yonghong nu a reuşit să plătească datoriile.

La plecarea sa, Berlusconi a recunoscut într-un mesaj adresat fanilor că proprietatea cluburilor de fotbal a intrat într-o altă dimensiune financiară: "Pentru a fi competitiv la cel mai înalt nivel al fotbalului modern este nevoie de investiţii şi resurse pe care o singură familie nu şi le mai poate asuma".

Rămânând un fan al echipei pe care "tatăl meu m-a învăţat să o iubesc când eram copil", el a luat totuşi o mică parte din banii câştigaţi din vânzarea lui Milan pentru a cumpăra Monza, pe atunci pe locul trei, în 2018.

El a jurat să ducă Monza în Serie A şi, cu ajutorul lui Adriano Galliani, echipa cu sediul lângă Milano a ajuns în prima ligă pentru prima dată în istoria sa în sezonul trecut.

Monza are garantat încă un sezon în prima divizie după ce a terminat campania abia încheiată pe locul 11.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici