BIOGRAFIE: Gabriela Szabo, campioană olimpică şi mondială, propusă ministru al Tineretului şi Sportului

Fosta atletă Gabriela Szabo, care a fost propusă pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Cabinetul format de USD cu UDMR, a fost campioană olimpică şi multiplă campioană mondială, iar în ultimele luni a fost consilier al fostului ministru Nicolae Bănicioiu.

3717 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Gabriela Szabo, campioană olimpică şi mondială, propusă ministru al Tineretului şi Sportului

BIOGRAFIE: Gabriela Szabo, campioană olimpică şi mondială, propusă ministru al Tineretului şi Sportului (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

Gabriela Szabo s-a născut la 14 noiembrie 1975. Ea a fost descoperită întâmplator, la vârsta de 12 ani, la un cros şcolar. Abia din 1994 a intrat în competiţiile de senioare, după remarcabile rezultate la juniori. A avut un singur antrenor, Zsolt Gyongyossy, cu care s-a şi căsătorit.

Printre cele mai importante performanţe din cariera ei se numără titlul de campioană olimpică la Sydney, în 2000, în proba de 5.000 de metri, medalia de argint la 1.500 de metri la JO de la Atlanta (1996) şi de bronz la Sydney, cele trei medalii de aur de la Campionatele Mondiale în aer liber, la Atena (1997 - 5.000 de metri), Sevilla (1999 - 5.000 de metri) şi Edmonton (2001 - 1.500 de metri), patru prime poziţii la Campionatele Mondiale de sală şi un titlu de campioană europeană în sală, la Gent (2000 - la 3.000 de metri).

Gabriela Szabo a terminat cursurile Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj şi a urmat cursurile de master ale ANEFS şi ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

A fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit recorduri mondiale la 2.000 m, în 1998, şi la 5.000 m, în 1999, la Berlin. Totodată, ea este de 14 ani deţinătoarea recordului olimpic la 5.000 de metri. În mai 2005, Gabriela Szabo şi-a anunţat retragerea din sportul profesionist.

În august 2007, Gabriela Szabo a fost aleasă, în timpul congresului de la Osaka, în Comisia feminină a Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), cu 102 voturi dintr-un total de 191.

Szabo are titlul de doctor în educaţie fizică şi sport după ce a obţinut calificativul "Foarte Bine" pentru teza de doctorat susţinută public în Amfiteatrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport - ANEFS Bucureşti, din 2009.

În 2008 ea a primit Colanul de Aur din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar în 2009, a primit din partea Comitetului Internaţional Olimpic distincţia "Femeia şi Sportul".

Din 2006, Gabriela Szabo a fost vicepreşedinte a Federaţiei Românie de Atletism şi director de marketing al forului. Din februarie 2013, Gabriela Szabo a fost consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu.

Din data de 19 august 2013 deţine şi titlul onorific de Ambasador al turismului Românesc, alături de alte 7 personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici